Így emlékeznek az áldozatokra Manhattanben a szeptember 11-i terrortámadás 20. évfordulóján

Alig néhány nappal a pusztító terrortámadás 20. évfordulója előtt, szerda este az áldozatokra emlékeztek Manhattanben. Közel 3000 gyertyát gyújtottak meg a Világkereskedelmi Központban csaknem 3000 emberéletet követelő terrortámadás áldozatainak emlékére. Alsó-Manhattanben két fénysugár szúrta át a párás éjszakai égboltot az ikertornyokat szimbolizálva, ahol virrasztást is tartottak az elvesztett lelkek tiszteletére a város legsötétebb napjának kerek évfordulójához közeledve.

Ahogy minden évben, idén is ragyog már a megemlékezés fénye Alsó-ManhattanbenForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chip Somodevilla

És miközben a New York-i lakosok együtt gyászolnak, a szeptember 11-i terrorcselekmény állítólagos ötletgazdájának pere továbbra is folytatódik. Khalid Sheikh Mohammed és további négy fogvatartott szerdán ismét bíróság elé állt a Guantánamói-öböl tárgyalótermében. Az előzetes tárgyalás most két napig tart, de közel egy évtizede késik. A túlélők és az áldozatok családtagjai számára ez egy hosszú és fájdalmas folyamat, amelyre már eddig is túl sokáig vártak.

A szeptember 11-i Nemzeti Emlékmű, amely a World Trade Center déli tornyának helyét jelziForrás: AFP/Angela Weiss

A 22 éves Patricia Smith a szeptember 11-i támadások során édesanyját, Moira Smith-t veszítette el. Ő volt az egyetlen női New York-i rendőrtiszt, aki aznap meghalt. Patricia Smith kijelentette, hogy szerinte az igazságszolgáltatás késedelme az igazságszolgáltatás megtagadása, és fájlalja, hogy 20 évvel később még mindig nem született igazságos ítélet.

Húsz év telt el, de a családok és az összes New York-i lakos számára, akik átélték ezt a napot, még mindig fájdalmas emlék az, ami akkor történt – írja az abc7ny.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek