Hím nélkül fogant meg egy cápa Szardínián

Évekig egy medencében, egyetlen nőstény fajtársa társaságában élt az a cápa Szardínián, amely nemrégiben egészséges utódott hozott a világra. Az újszülöttet Isperának, magyarul Reménynek nevezték el, olvastuk a My Modern Meten. A tengerparti városban lévő Cala Gonone Aquariumban történt fogantatás az első ismert példája a szűznemzésnek a kékcápák csoportjába tartozó faj esetében.

A cápák szűznemzésének magyarázatára még a kutatók sem tudják a pontos választ - illusztrációForrás: Shutterstock.com / Chanel A.B

Az ivartalan szaporodás sok más fajnál is előfordul, mint például a méheknél, a darazsaknál és a hangyáknál, a gerinceseknél azonban meglehetősen ritka. A fogva tartott gerincesek esetében a legtöbb szűznemzés a halak és a cápák közül kerül ki. A cápa megtermékenyülésekor kizárólag az anya genetikája öröklődik tovább, mivel hímivarsejttel nem találkozik a folyamatban.

Az így megfogant utód mindig nőstény, amelynek a genetikája nagyon hasonló a szülőhöz, de mégsem a pontos klónja.

A kutatók sem tudják pontosan, hogy a gerincesek miért szaporodnak spontán ilyen módon. Előfordulhat, hogy ez egy végső erőfeszítés a faj fenntartására, amikor a társak hiányoznak. Hasonló eset azonban inkább a halak körében jellemző, emlősők spontán történt ivartalan szaporodásáról nincs tudomása a kutatóknak.

A szűznemzéssel világra jött állatoknál előfordulhatnak bizonyos egészségügyi komplikációk, és a szűznemzésből származó túl sok utód károsíthatja a faj genetikai állományát. Mindezek ellenére a kutatók úgy vélik, hogy az Ispera névre hallgató kiscápának minden lehetősége megvan a normális, egészséges életre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek