Olaszországban turisztikai látványossággá alakítanak egy kísérteties szigetet

Róma és Nápoly között fekszik Santo Stefano aprócska szigete, amelyet nyomasztó múlt terhel. A vulkanikus sziget most elhagyatottan fekszik a Tirrén-tengerben, de 56 évvel ezelőtt még egy működő, 18. századi börtönnek adott otthont, ahová bűnözőket, politikai disszidenseket, banditákat és anarchistákat száműztek. Ma már csak néhány halász, búvár vagy kalandvágyó látogató vándorol ide, de a régió turizmusának fellendítése érdekében hamarosan felújítják és újjáélesztik a szigetet, szabadtéri múzeummá alakítva azt. Nézzék, hogyan fest mamapság, még a felújítás előtt ez a különleges hely!

Jelenleg csak néhány vezetett túra fogadja a látogatókat a néhai börtönben és a romjai között, de az olaszok még nagyobb turisztikai attrakciót akarnak létrehozni belőle. Az ország 86 millió dollárt (körülbelül 24 milliárd forintot) tervez költeni a felújításokra. A börtön múltjának bemutatásán túl a múzeum művészeti műhelyeknek és szemináriumoknak is otthont ad majd. A tisztviselők azt remélik, hogy 2025-re a sziget nyitva áll majd a látogatók előtt. Egyes épületeket és területeket eredeti funkcióikkal állítanak helyre, míg mások teljesen új célt szolgálnal majd.

Az épület évtizedek óta zárva, teljesesen lepusztult. Nincs villany, nincs folyóvíz. Az odajutás bonyolult"

– mondta Silvia Costa, kormánybiztos a régi börtön épületéről. "A felújítás a börtönben elszenvedett fájdalmak történetének elmesélésére összpontosít, megőrzi ezt a szimbolikus emlékhelyet, de a jövő felé tekint" – tette hozzá.

Santo Stefano büntetés-végrehajtási intézete 1795-ben készült el és nyílt meg, a 99 cellás börtön szigorú, központosított vezetés alatt működött. A büntetések súlyosak voltak, az élelem viszont kevés. Politikai disszidenseket, bűnözőket és anarchistákat is tartottak itt fogva, akik között írót és politikust is találunk. 

Santo Stefano börtönének belseje egyre csak pusztul, de idővel új arculatot és funkciókat kapForrás: CC BY-SA 3.0/commons.wikimedia.org/Wikipedia

Az ötvenes években Eugenio Perucatti, a börtön igazgatója javított a fogvatartottak életén azzal, hogy focipályával, kerttel és mozival bővítette az elérhető tereket. A börtönt 1965-ben zárták be, jelenleg a látogatók néhány nyitott cellába léphetnek be, ahol falakról omladozó festék, és lógó ajtók fogadják őket. A felújítás azonban ezen is változtat, és várhatóan felöleli majd a sziget nagy részének átalakítását.

A patkó forma, amely lehetővé tette az őröknek, hogy mind a 99 cellát egyszerre figyelhessék meg, amfiteátrumot vagy rendezvényteret alapozhat meg.

A szigeten futballpálya és egy szomszédos öltöző is található. A tervek között szerepel, hogy ezt és a volt börtönigazgató házát szállóvá alakítják, ahol harminc, megfizethető szoba várja majd a vendégeket  – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek