Egy hondurasi városban rendszeresen halak potyognak az égből

Ez bizony nem egy népi hiedelem, hanem rendkívüli meteorológiai jelenség. A halak esője a Honduras észak-nyugati részén fekvő Yoro városában fordul elő rendszeresen május és július között. Egyelőre még nem találtak magyarázatot a rendkívül ritka meteorológiai jelenségre – írja a siviaggia.it. Nézzék a döbbenetes felvételeket, ahogyan a halak az utcákon ficánkolnak!

A lakók pontosan tudják, mikor jön az égi manna, mert az eső vastag fekete felhőkkel érkezik, amit mennydörgés és villámlás követ. Aztán jön a szakadó eső, amely 2-3 órán keresztül is eltart, akárcsak egy trópusi vihar. Ha pedig esik az eső, akkor több ezer hal szóródik szét a földön, amelyek akkor még mindig élnek. A városlakók olyankor összeszedik a nagy mennyiségű halat, és mindannyian jól belakmároznak belőle.

Ezek édesvízi halak, de a legfurcsább az egészben az, hogy nem az adott terület vizeiben találhatók meg.

Jelenleg egyetlen tudományos magyarázatot sem találtak erre a különleges jelenségre. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a halas esőt egy tornádó okozhatja, amely forgás közben felszippantva összegyűjti a halakat, majd a földre pottyantja azokat. Vannak olyanok is, akik csodának vélik. 1998 óta Yoróban halfesztivált is szerveznek ebből az alkalomból, 2006-ban az eseményt dokumentálták is a helyi televíziók.

A halak esője olyan jelenség, amely a világ más részein is előfordul néha, például Thaiföldön. Az egyik hipotézis szerint az erős szél, amely áthalad a vízgyűjtőkön, összeszedi az állatokat, például halakat vagy békákat, és kilométereken keresztül szállítja azokat. A tengeri tornádók nagy magasságokban és nagy távolságokra el tudják vinni az állatokat.

Ezt a hipotézist alátámasztani látszik az a tény, hogy ezekkel az esőkkel érkezett állatfajok kicsik, könnyűek, és ezt a jelenséget gyakran vihar előzi meg. Ugyanakkor Hondurasban, ahogy a videón is látni lehetett, igen nagy példányok potyognak az égből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek