Rekordsebességgel, egy hatalmas nyomtató segítségével épült fel ez az afrikai iskola

Mindössze 18 óra kellett ahhoz, hogy a délkelet-afrikai Malawi Köztársaságban kinyomtassák a világ első 3D-nyomtatással készült iskoláját. A munkálatok költségeit a brit CDC Group befektetési alapkezelő és az építőanyagokban utazó francia-svájci LafargeHolcim által létrehozott 14Trees vállalat vállalta magára. A nyomtatást pedig egy 3D építőipari robotnyomtatóval, a BOD2-vel végeztették el, mely a dán COBOD cég által tervezett szerkezet.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Saul Loeb

A 3dnatives.com cikke szerint az építkezéshez így jóval kevesebb "tintára", vagyis a LafargeHolcim által gyártott betonra volt szükség, mint amennyi építőanyagra egy hagyományos építkezés esetében szükség lenne.

De nem is egy épület felépítési idejének lerövidítése volt a cél, hanem a Malawiban fennálló osztályterem-hiány felszámolása. Az UNICEF becslései szerint ugyanis 36 ezer osztályteremnyi iskolaépületre lenne szükség ahhoz, hogy a helyi gyerekek megfelelően tanulhassanak. De a hagyományos építési módokkal ennek teljesítése 70 évbe telne. A 14Trees szerint azonban, a 3D-nyomtatással 10 év alatt felszámolhatók lennének az oktatási infrastruktúrabéli hiányosságok.

Az új épület egyébként 56 m2 alapterületű. A BOD2 modell pedig 10 méter hosszú és 10 méter széles, valamint 3 méter magas betonszerkezeteket képes nyomtatni. A projekt azonban nem csak a robotnyomtatóra hagyatkozott, hanem az emberi munkaerőre is, ugyanis az ajtók és ablakok, valamint a tető felrakását helyi emberek végezték, akik így munkát és tudást is kaptak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek