4000 éves településre bukkantak Irak déli részén

Egy 4000 éves település romjaira bukkantak orosz régészek Irak déli részén, mely a feltárást vezető régész szerint leleplezheti a legősibb civilizációk titkát, tudtuk meg egy Közel-Kelettel foglalkozó híroldal, az Al-Monitor cikkéből.

A kezdeti spekulációk szerint a város annak az államnak a fővárosa lehetett, amely az Óbabiloni Birodalom bukása után létesült a mai Irak déli részén, Dhi Qar kormányzóságban. Az orosz régészek június 24-én találtak rá a régészeti leletekre Tell al-Duhaila területén, amely több mint 1200 régészeti lelőhelynek ad otthont, köztük például a sumér központ Ur zikkuratjának.

"Ez a közelmúltbeli felfedezés kiemelkedő jelentőségű, mert egy olyan sumér város képét tárja elénk, amely egy tengeri kikötőre nézett. A legtöbb város a tengerre nézett akkoriban, de mára mind sivataggá változott" – mondta Gaith Salem, az ókori történelem professzora.

A térség kutatásának jelentőségét kommentálva a feltárások vezetője, Jankowski-Diakonoff megjegyezte: „Dél-Mezopotámia városainak kutatása az óbabilóni korszak végén – különösen a Tell al-Duhaila lelőhelyen – feltárhatja a történelem egyik ismeretlen korszaka és a legősibb civilizációk titkát."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek