4000 éves településre bukkantak Irak déli részén

  Egy 4000 éves település romjaira bukkantak orosz régészek Irak déli részén, mely a feltárást vezető régész szerint leleplezheti a legősibb civilizációk titkát, tudtuk meg egy Közel-Kelettel foglalkozó híroldal, az Al-Monitor cikkéből.

  A kezdeti spekulációk szerint a város annak az államnak a fővárosa lehetett, amely az Óbabiloni Birodalom bukása után létesült a mai Irak déli részén, Dhi Qar kormányzóságban. Az orosz régészek június 24-én találtak rá a régészeti leletekre Tell al-Duhaila területén, amely több mint 1200 régészeti lelőhelynek ad otthont, köztük például a sumér központ Ur zikkuratjának.

  "Ez a közelmúltbeli felfedezés kiemelkedő jelentőségű, mert egy olyan sumér város képét tárja elénk, amely egy tengeri kikötőre nézett. A legtöbb város a tengerre nézett akkoriban, de mára mind sivataggá változott" – mondta Gaith Salem, az ókori történelem professzora.

  A térség kutatásának jelentőségét kommentálva a feltárások vezetője, Jankowski-Diakonoff megjegyezte: „Dél-Mezopotámia városainak kutatása az óbabilóni korszak végén – különösen a Tell al-Duhaila lelőhelyen – feltárhatja a történelem egyik ismeretlen korszaka és a legősibb civilizációk titkát."

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek