Elkészült a világ leghosszabb, napelemekből álló bicikliútja

Az első biciklisek már áthaladtak a világ leghosszabb, napelemekből álló kerékpárútján, amit Hollandia középső részén, az Utrecht tartományban található Maartensdijk faluban építettek meg. A 330 méter hosszú út egyszerre termel fenntartható energiát és biztosít kibocsátásmentes közlekedést.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock.com / Martin Bergsma

A kerékpárút előre gyártott betonelemekből épült, amelyek tetején áttetsző műanyagborítás van. Ez nemcsak átengedi a napfényt a betontömbökbe beépített napelemekbe, hanem egyben védi is azokat. Az egész rendszer pedig annyi energiát termel, hogy el lehet belőle látni 40 lakóházat - olvasható a Dutchnews.nl oldalán.

A projekt célja, hogy megállapítsák, széles körben használhatók-e az ilyen kettős célú utak Utrecht tartományban, amely csökkenteni akarja szén-dioxid-kibocsátást. A tartományi önkormányzat illetékese szerint "klímasemlegesek akarnak lenni 2040-re és ezért merészen használniuk kell az innovációt, ez az út pedig egy igen újító megoldás".

A tartomány nagyon zsúfolt, alig van szabad terület, ezért kell kipróbálni a napelemek kettős használatát. Az új és innovatív kerékpárutat július 14-én adták át, azon a napon, amikor az Európai Unió ismertette azt az új javaslatcsomagot, amelynek célja, hogy 2030-ra az üvegházhatásúgáz-kibocsátás legalább 55 százalékkal csökkenjen az 1990-es szinthez képest.

Hollandiában azonban nem ez az egyetlen napelemekből álló kerékpárút. Találni egyet, csak éppen rövidebbet, Amszterdam városától északra, Krommenie településén, és egyet Haaksbergenben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek