Ilyen szokatlan napelemfarmot eddig még nem látott senki

Az úszó napelemfarmot július 14-én, szerdán nyitották meg. A 45 futballpálya nagyságú létesítmény ekkor kezdte meg a működését, és annyi energiát termel, amely ellátja a délkelet-ázsiai városállam öt szennyvízkezelő vállalatát - olvasható az MTI hírében.

Forrás: Handout / Singapore's national water agency - PUB / AFP

A farm érdekessége, hogy nem a szárazföldön, hanem a Tengeh víztározón terül el, és 122 ezer napelemből áll, valamint 60 megawatt csúcsteljesítményre képes. A projekt a klímaváltozás elleni harc része, és a célja az, hogy a földterületben szegény országban 2025-re megnégyszerezze a napenergia-termelést.

A napelemfarm évi 32 kilotonnával csökkentheti az ország szén-dioxid-kibocsátását, ez annyi, mintha hétezer gépkocsival kevesebb futna az utakon - közölte a létesítmény tulajdonosa, a Sembcorp vállalat és a szingapúri nemzeti vízművek. A háztetőkre szerelt hagyományos napelemekkel szemben az úszó napelemek 5-15 százalékkal jobb teljesítményre képesek a víz hűtő hatása miatt, és előnyük, hogy nincsenek körülöttük épületek, amelyek árnyékot vethetnek rájuk.

A 45 hektáron elterülő úszó napelemfarm megnyitásával Szingapúr egyike lett a világ azon kevés országának, amelynek a szennyvízkezelését teljes egészében fenntartható energiával működtetik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek