Egy szomszédos ásatáson felfedezték a világ legősibb kozmetikumát

Egy nemzetközi kutatócsoport egyik tagja, Bine Kramberger még 2014-ben talált egy apró üvegcsét egy ásatáson Zgornje Radvanjében. Hamarosan több hasonló üvegcse is előkerült a régészeti helyszínen, és a következő években még több mint száz darabot találtak a térségben - derül ki az MTI híréből.

Így néz ki a cerusszitForrás: Ivar Leidus/wikipedia.org

A méretük miatt először arra gondoltak a kutatók, hogy az üvegcsék gyermekjátékok vagy orvosságos üvegcsék lehettek. Azt is megfigyelték, hogy az oldalukon lyukak voltak, ami arra utalt, hogy valamire felfűzhették őket, és például derékon vagy nyakban hordhatták.

A szlovéniai Kulturális Örökségvédelmi Intézet három kutatója és Eberhard Karls, a németországi Tübingeni Egyetem kutatója több mint egy tucat palack tartalmát vetette alá alapos vizsgálatnak, mely közben cerusszit (egy karbonátásvány) nyomaira bukkantak, amelyet "fehér ólom" néven is ismernek, és amelyet az ókori római nők is arcfestéshez használták. Az anyagot a történelem során a világ számos pontjáról származó edényekben találták meg, sőt, még a modern festékekben is használták, amíg ki nem derült, hogy véletlen lenyelése esetén mérgező hatású.

A kutatók megjegyezték, hogy a sok apró üvegcse mellett hosszú, vékony kőeszközöket is találtak, feltehetően ezekkel vehették ki az üveg tartalmát. A csoport állati zsír, méhviasz és növényi olaj maradványait is megtalálta a palackokban, amelyek mind bőrre kenhető anyagokra utalnak.

Az üvegcsék a Kr.e. 4350 és 4100 közötti időszakból valók, és messze a legrégebbről származó ismert bizonyítékok a kozmetikumok használatára Európában, megelőzve Mezopotámiát és Egyiptomot is. A palackokat feltehetően a neolitikus vadászó-gyűjtögető Lasinja kultúra tagjai készítették és használták.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek