Ma van az óceánok világnapja, az egész bolygón riadót fújtak

Minden évben június 8-án tartják az óceánok világnapját, hogy felhívják a figyelmet az óceánok mérhetetlen fontosságára és az egészséges bolygó fenntartásában játszott szerepükre. Az óceánok táplálékot szolgáltatnak, oxigént termelnek, szabályozzák az éghajlatunkat és még sok minden mást is. Ez a globális ünnep kiemeli az óceánok megőrzésének fontosságát, és célja, hogy összefogja az embereket és a szervezeteket az egész világon, arra összpontosítva, hogyan segíthetünk mindannyian az óceánok védelmében és megóvásában, melyek egyre inkább veszélyben vannak.

Az óceánok világnapjának ötletét a kanadai kormány az 1992-es riói Föld-csúcstalálkozón vetette fel, a napot 2002 óta tartja az Oceán Project csoport, és az 2008-ban megkapta az ENSZ Közgyűlésének hivatalos elismerését is. Az óceánok világnapját ünneplő országok és szervezetek száma évről évre növekszik, világszerte elismerve az óceánok jelentőségét.

Az előző években az óceánok világnapjának középpontjában a műanyag-szennyezés állt.

Ingyenesen letölthető anyagok mutatták be a hulladékkal kapcsolatos problémákat, valamint ötleteket és tippeket adtak arra, hogyan hívják fel a figyelmet a témára a különböző rendezvényeken.

Számtalan állatfaj otthona, de az emberiség sem létezne óceánok nélkülForrás: David Mark/Pixabay

A filmvetítésektől a művészetekig, a tengerparti takarításoktól a fesztiválokig világszerte rendezvényeket tartottak a nap megemlékezésére. Ezen a napon az emberek megünneplik és tisztelik az óceánokat, amelyek mindannyiunkat összekötnek. Az együttműködéssel megvédhetjük és helyreállíthatjuk közös óceánunkat – írja az awarenessdays.com. Ha konkrét eseményeket tekintenének meg az óceánok világnapja alkalmából, ide kattintva számos programot találnak nem csak erre a napra, hanem az egész évre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek