Változtak a beutazási szabályok Németországba

A német hatóságok május 30-án megszüntették Magyarország rizikóterületi besorolását, így megszűnnek a beutazási korlátozások a hazánkból közúton Németországba érkezőknek: nincs szükség például előzetes regisztrációra, és a karantén alól is mentesülnek.

Köln, NémetországForrás: S.Borisov / Shutterstock

A légi úton érkezőknek viszont, beleértve az átutazókat is, a légitársaságnak az utazás megkezdése előtt vagy negatív tesztet vagy védettségi igazolást kell bemutatniuk. A teszt 48 óránál nem régebbi in-vitro antigénteszt (tehát öntesztet nem fogadnak el), vagy 72 óránál nem régebbi, nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA) lehet. Az oltási igazolás a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagokra vonatkozhat (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), ha az utolsó dózis beadását követően eltelt legalább 14 nap. Az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével. 

Elfogadják annak igazolását is, hogy a beutazó felgyógyult a betegségből, ezt egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni. A fentebb felsorolt igazolások papíralapon vagy digitálisan kiállított német, angol, francia, olasz vagy spanyol nyelvű dokumentumok lehetnek.

A szabályok nem vonatkoznak a hivatásos személy-, teher- és árufuvarozókra, valamint a légi személyzetre. Nem kell tesztet, vagy más igazolást bemutatnia annak a személynek, aki Schengen-területen kívülről érkezve Schengen-területen kívülre utazik tovább, tehát nem hagyja el az adott repülőtér nemzetközi tranzitzónáját. Bővebb információk a Konzuli Szolgálat honlapján olvashatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek