Mesébe illő német helyszínek, ahol egyszerre több ország szépségeit is felfedezhetjük

A vírusjárvány miatt még ebben az évben is sok program időpontja képlékeny a világ szinte bármely országában. Vágjuk a centit névre keresztelt, többnyire Európát bejáró cikksorozatunkban ezért olyan helyszíneket gyűjtünk össze egy országon belül, amelyek felkeresése nem időponthoz kötött, látogatásuk csak az utazási zöld lámpától függ. Sorozatunk következő részében ezúttal Németországba kalauzoljuk olvasóinkat, ahol egy-egy látnivaló más országok szépségeit is eszünkbe juttatja.

A német határon belül például láthatunk Izlandot megidéző gejzíreket, gondolába ülhetünk a bajor Kis Velencében, megcsodálhatjuk Kanada természeti szépségeinek ikertestvéreit, és megláthatjuk, hogy még Versailles barokk kastélyainak is akad versenytársa német földön.

Majdnem Strokkur gejzír, csak ez német talajból tör fel

A képeket elnézve nehéz eldönteni, hol járunk. Vajon Izlandon, a Geysir geotermikus területen, ahol azt várjuk, hogy bármelyik percben ismét feltörjön a Great Geysir kisebb testvére, a Strokkur? Nem, valójában ez is Németország, mégpedig a Vulkaneifel terület, ahol éppen az Andernach gejzír kitörését láthatjuk. A gejzír érdekessége, hogy kétóránként 60 méter magasba lövelli ki a földből a hideg vízsugarat. Ezzel a bravúrral pedig el is nyerte a Guinness-világrekordot, mint a világ legmagasabb hideg vizes gejzírje.

Az Andernach gejzír, vagy más néven a Namedyer SprudelForrás: Shutterstock.com

A Vulkaneifel geoparkot a Rajna-vidék-Pfalz tartományban találjuk, az Eifel középhegységben. Túrázás közben a rekorder gejzír mellett számos, csillogó vizű vulkanikus tavat és egy vulkánmúzeumot is felfedezhetünk.

A Gyűrű Szövetsége is felbukkanhatna ezen a tájon

A görög Thesszáliai-síkságon elterülő Peneiosz-völgy fölé meredeken emelkedő sziklacsúcsokat, közismert nevükön Meteorákat már az UNESCO is felvette világörökségi listájára. A sziklacsúcsokra a 14. században építették az első nagyobb kolostorokat hidakkal és teraszokkal együtt, melyek közül ma már csak néhányat használnak a szerzetesek. Hasonló látványt azonban Németországban is találunk.

Szász Svájc (németül: Sächsische Schweiz) egy hegymászó paradicsom és nemzeti park Szászországban Drezdától délkeletre, az Elba-völgyében. Itt a nemzeti park Elülső Szász Svájc nevű részében fedezhetjük fel a tengerszint felett 305 méter magasra törő sziklatornyok világát, ami már több mint 200 éve népszerű kirándulóhely. Az itt épült Bastei egyik legkáprázatosabb része a Bastei-híd és a hozzá kapcsolódó sziklavár, melyeknek együtt olyan a hangulata akár Völgyzugolynak, a tündék egyik utolsó menedékének, a Gyűrűk Ura-történetből.

Görögország, Középfölde vagy Németország?Forrás: Shutterstock.com / Mike Mareen

A sokszor ködbe burkolózó, égnek törő sziklatornyokat összekötő, 76 méter hosszú kőhíd 1851 óta biztosít utat a Felsenburg Neurathen sziklavár és a Bastei között, a látvány pedig olyan, mintha a tündék, emberek, hobbitok szövetségének képviselői bármelyik pillanatban megjelenhetnének.

Barokk pompa, de nem Versailles-ból

Amikor egy tökéletes barokk kertre gondolunk, akaratlanul is Versailles mesterien megálmodott kertjei jutnak az eszünkbe, még akkor is, ha eddig csak képeken láttuk azokat. Bugyogó szökőkutak, márványszobrok, milliméterre pontos ágyások és lugasok.

Akár Versailles is lehetne...Forrás: Shutterstock.com / Villy Yovcheva

De a francia példakép mellett Alsó-Szászország is büszkélkedhet egy hasonló kerttel. A 17. századi hannoveri Herrenhausen kertek és palota a Herrenhausen-Stöcken elnevezésű, hatalmas területen található. A kertek közül például a Nagy Kert szinte semmit nem változott a létrejötte óta, a Hegyikert több mint 12 000 növénye egész évben látogatható, a Georgengarten pedig egy idillikus városi park hosszan elnyúló, fás sugárutakkal. A történelmi grottót nemrég Hannover első díszpolgára, Niki de Saint Phalle színes művészeti menedékké alakította át, a Herrenhausen palotát pedig 2012-ban nyitották meg újra felújított múzeumként.

Kanadai kék csoda Bajorországban

Fotóról talán már mindenki látta a kanadai Albertában található Louise-tavat. A világhírű tónak elképesztő háttere van: a hófödte hegyek között elterülve úgy csillog, mint egy hatalmas türkizkék smaragd. De egy németországi út során a Bajor-Alpokban is találkozhatunk a Luise-tó ikertestvérével. Az Eibsee nem kevésbé csillogó, mint a kanadai párja, és a háttérben itt is hatalmas sziklák, a Wetterstein-hegység tömbjei magasodnak.

Eibsee hajnali fényben, a Zugspitze vonulataival a háttérbenForrás: Shutterstock.com / Andrew Mayovskyy

És ami a legjobb, hogy az Eibsee nemcsak látványosság: hűs vizében megmártózhatunk, és különböző sportolási lehetőségeket is ki lehet próbálni a parton és a vízben egyaránt. Bérelhetünk SUP-ot és vízibiciklit, vagy akár lovagolhatunk a part mentén. Az Eibsee felvonóval pedig eljuthatunk egészen a Zugspitze-hegy tetejéig.

Gondolázzanak Kis Velencében!

Velence mindig az első számú romantikus úti cél marad, még úgy is, hogy mostanában egyre többször kell térdig érő gumicsizmát is bepakolni a bőröndbe. De ha egy kis változatosságra vágyunk, és a gondolákról sem mondanánk le, akkor Bamberg lehet a jó választás.

Forrás: Shutterstock.com / Feel good studio

A bajor várost Kis Velencének is nevezik, mivel olasz párjához hasonlóan itt is foglalhatunk gondolákat, melyeket hagyományos, csíkos inget és szalmakalapot viselő gondolások irányítanak végig a Regnitz folyón. Menet közben, a part két oldalán láthatjuk a város arculatának és épületeinek alakulását, illetve a folyó közepére épült Óvárosházát is, amit kőhidakon keresztül lehet elérni. Egy bambergi gondola-út előnye a velenceivel szemben, hogy itt legalább biztosan nem kell megküzdeni a helyért a vizen.

Források: Germany.travelPlanetware.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek