Ezek az enyhítések várhatók Olaszországban

Az olasz kormány hétfőn elfogadta a javaslatot, hogy az éjszakai koronavírus kijárási tilalom kezdete 10-ről 11 órára módosuljon, emellett további enyhítések várhatók azokban a régiókban, ahol a fertőzési ráta alacsony. A kijárási tilalom június 7-től már éjfélkor kezdődik, június 21-től pedig teljesen megszűnik ezekben régiókban - adja hírül a reuters.com.

VelenceForrás: Anadolu Agency via AFP/Baris Seckin

A kormány április végén állította vissza a négyszintű színkódos rendszert, ahol fehérrel jelölik azokat a régiókat, ahol a legkevesebb, pirossal azokat, ahol a legtöbb a fertőzött. A 20 olasz tartományból most 19  sárga, Valle d'Aosta pedig narancssárga, ami a harmadik legmagasabb kockázati szintet jelöli. Jelenleg egyik tartomány sem tartozik a vörös besorolás alá, és hat terület - beleértve Venetót is - június első hetének végére várhatóan fehér lesz a kormányzati források szerint.

A sárga és fehér területeken megnyitottak a teraszok, a fehér régiókban nem lesz kijárási tilalom, csak az arcmaszk és a távolságtartás marad kötelező. Az éttermek belső terei június 1-től nyithatnak, és május 24. és június 1. között várható a fitneszteremek újranyitása. Szombattól működhetnek a hegyi felvonók.

Ami az Olaszországba történő utazást illeti: korábban arról adtunk hírt, hogy május közepétől az EU által jóváhagyott oltással is be lehet majd lépni, de úgy tűnik, ennek bevezetése késik, mert jelenleg, mint a Konzuli Szolgálat oldalán olvasható, az EGT tagállamokból (ideértve Magyarországot is) Olaszországba beutazó személy az utazás előtt legfeljebb 48 órával elvégzett PCR /antigén gyorsteszt negatív eredményének bemutatására köteles, melynek hiányában 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén.

A beutazó köteles továbbá a lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál bejelentkezni, illetőleg egy adatlapot kitöltetni és azt beutazáskor bemutatni. A jelenlegi tervek szerint ezek a követelmények július 31-ig állnak fenn, bővebb információk a konzulátus oldalán találhatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek