A vihar megrongált egy üveghidat Kínában, egy turista fent rekedt

Pénteken orkánerejű szél rongált meg egy függőhidat a kínai Csilin tartományban található Pijan-hegységben. A 150 kilométer/órás sebességet is elérő széllökések felkapták és elfújták a Lungcsing város melletti híd több üvegpaneljét, és ez még nem minden. Egy férfi is tartózkodott a hídon, aki így 100 méteres magasságban rekedt.

Az üveghíd még épségbenForrás: Imaginechina via AFP/Wang mingming

Végül a tűzoltóság, a rendőrség, az erdészet és az idegenforgalmi hivatal munkatársai hozták le hosszú órák elteltével. A turistát kórházba szállították, ahol pszichológusok segítenek neki feldolgozni a nagy ijedtség okozta traumát.

Az eset nyomán lezárták a pijani hegyi üdülőt, a lungcsingi hatóságok pedig elrendelték a történtek kivizsgálását és az összes környékbeli idegenforgalmi attrakció biztonsági felülvizsgálatát. Az incidens heves vitát váltott ki a kínai közösségi médiában, ahol több millióan szóltak hozzá a témához.

Kína, üveghíd, függőhíd, Pijan-hegység, Csilin-tartományForrás: Imaginechina via AFP/Wang mingming

Az üveghidak egyre népszerűbbek Kína hegyvidéki üdülőhelyein, ahol ezzel is próbálják magukhoz csalogatni az újdonságot és kalandot kereső turistákat. A Kínai Geológiai Múzeum 2016 végi adatai szerint akkor legalább 60 üvegpadlós függőhíd létezett vagy volt épülőfélben Kína-szerte.

Az üvegfenekű hidak főleg a hegyvidéki tartományokban népszerűek, mint amilyen Csianghszi, Hunan vagy Jünnan. A leghíresebb ilyen attrakció a hunani Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található, ahol egy 430 méter hosszú, hat méter széles függőhíd köt össze két sziklát 300 méterrel a szurdok alja fölött.

A helyi hatóságok szigorú előírásokkal próbálják elejét venni a páratlan látványt és borzongató élményt nyújtó üveghidak esetleges baleseteinek. Az észak-kínai Hopej tartományban elfogadott irányelvek például tiltják ilyen objektumok építését földrengésveszélyes területen, előírják a hidak lezárását rossz időjárás vagy természeti csapás esetén, és korlátozzák a hidakra egyidőben ráengedhető személyek számát - derül ki az MTI híréből.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek