400 méteres mélység felett húzódik a világ leghosszabb üvegpadlós függőhídja

  Elkészült a világ leghosszabb és legmagasabban húzódó üvegpadlós függőhídja a kínai Hunan tartományban, a Csangcsiacsie nemzeti parkban - számolt be a kínai online média csütörtökön.

  A 400 méteres mélységű "kínai Grand Canyon" felett húzódó híd 430 méter hosszú, 6 méter széles. Állítólag itt található a világ legmagasabb átcsúszó drótkötélpályája és kötélugró platformja, írja az MTI.

  A két szikla között feszülő hidat 2016 május elsején a turisták millióit mozgásba hozó jövő májusi aranyhét kezdetekor nyitják meg a nagyközönség számára.

  ChinaFotoPress via Getty Images

   Csen Cse-tung, a park üzemeltetéséért felelős vállalat szakembere elmondta, hogy a hídszerkezetet csaknem száz biztonsági tesztnek vetették alá, hogy bizonyosságot szerezzenek róla: kibírja csaknem 800 ember súlyát. Tesztelték, hogy bírja a széllökéseket, a földrengést és a hőmérséklet-változást.

  A híd rezgésének ellensúlyozására több mint 70 üveggömböt is kihelyeztek - közölte a projekt főmérnöke. Korábbi híradások szerint a híd megépítésére körülbelül 250 millió jüant (11 milliárd forint) költöttek, s megtervezésében élenjáró szerepe volt Haim Dotan izraeli mérnöknek, aki a 2010-es sanghaji expón az izraeli pavilont is tervezte. Hunan tartományban nem ez az első üveghíd.

  Az előzőt, amely 180 méter hosszan vezet egy másik kanyon felett, szeptemberben nyitották meg, egy régi fapadlózatú hidat alakítottak üvegpadlóssá. A szerkezet 300 méter hosszú és 180 méter magasságban húzódik. Acélkeretes üvegpaneljein állítólag ugrálni is lehet.

  Az októberi nemzeti ünnepi turistaszezonban volt olyan nap, hogy 20 ezres tömeg kereste fel, komoly "forgalmi dugókat" okozva rajta, ezért biztonsági okokból rövid időn belül 10 ezer főre korlátozták a látogatók napi számát.

  Az üveghidak növekvő népszerűségét jelzi, hogy idén átadtak egy üvegpadlós turistautat a Jüntaj-hegyi parkban, Honan tartományban is. A több mint ezer méter magasságban épült út első szakasza 260 méter hosszúságban kerüli meg a sziklafalat. Használatba vétele után nem sokkal ideiglenesen le kellett zárni egyik üvegtáblájának repedései miatt. A repedés egy háromrétegű, 2,7 centiméter vastag üvegtábla legfelső rétegén történt, ezért nem volt közvetlen életveszély. Egy üvegtábla négyzetméterenként 800 kg terhelést bír el.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek