Nem térhetnek haza az ausztrál állampolgárok Indiából

Ausztrália a hét elejétől nem fogad Indiából érkező repülőket, most pedig újabb intézkedést hoztak, hogy eltántorítsák a Dél-Ázsiából hazatérni vágyókat: az innen érkező ausztrál állampolgárok ugyanis akár öt évig terjedő börtönbüntetésben és pénzbírságban is részesülhetnek, ha megkísérlik a belépést - adja hírül a bbc.com.

Átmenetileg kórházzá alakított banketterem DelhibenForrás: AFP/Prakash Singh

Mint az egészségügyi minisztérium közölte, a döntést azért hozták, mert túl sok olyan utazó van karanténban, aki Indiában fertőződött meg. Becslések szerint Indiában egyébként körülbelül 9000 ausztrál él, akik közül nagyjából 600 embert soroltak a különösen veszélyeztetettek közé.

Az ausztrál média szerint ez az első alkalom, amikor bűncselekménynek minősül, ha egy ausztrál vissza akar térni a hazájába. Egy orvos azt nyilatkozta, hogy a kormány lépése aránytalan a fenyegetéshez képest.

A hétfőtől életbe lépő tilalom azokra vonatkozik, akik a tervezett érkezésüket megelőző két héten belül Inidában tartózkodtak. Aki mégis megpróbál belépni, azt börtönnel, 66 000 dolláros (majdnem 20 millió forintos) bírsággal vagy mindkettővel sújthatják. A döntést május 15-én felülvizsgálják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek