A tomboló járvány sem szabhat gátat India legszínesebb fesztiváljának

A Holi India egyik leghíresebb fesztiválja, amely a tavasz kezdetét és a tél végét ünnepli, illetve az új szüreti szezon, a Rabi szimbóluma is. Idén március 28-29-re esik a jeles dátum, amikor az emberek rendszerint táncolnak, énekelnek és lakomáznak a családjukkal, barátaikkal a minden társadalmi-, gazdasági- és vallási hézagot áthidalni hivatott eseményen. Az viszont nagyon is aggasztó, hogy idén a tomboló járvány közepette az 1,3 milliárd lakosú ország jelentős része együtt vonul az utcákra.

Művészek a Holi fesztiválra készülve ünnepelnek Jaipurban 2021. március 25-én, a fotó tanusága szeint a legtöbben maszk nélkül, szorosan egymás mellettForrás: NurPhoto via AFP/Vishal Bhatnagar/NurPhoto/Vishal Bhatnagar

A businesstoday.in cikke szerint India és a színek együtt járnak, és Phalguna hindu naptári hónapnak megfelelő ezen a két napon az országot színes por borítja. Az első este hatalmas máglyákat gyújtanak a városok utcáin. A Holika Dahan néven ismert máglyagyújtási szertartás alatt a résztvevők a szabadtéri tűz körül táncolnak és énekelnek, a jó győzelmét ünnepelve a gonosz felett. A második napon élénk színekkel festik be egymás arcát, majd az ünneplés édességek kiosztásával folytatódik. Még a bollywoodi hírességek is átadják magukat az ünnep szellemének, miközben a levegő megtelik színes porral. DJ-k, italok és különféle, otthon készített ínycsiklandó ételek teszik teljessé az élményt.

Tavalyi pillanatkép a Holi Fesztiválról, Jaipurban, március 10-énForrás: NurPhoto via AFP/Vishal Bhatnagar/NurPhoto/Vishal Bhatnagar

Ugyanakkor mi is beszámoltunk arról a nem elhanyagolható tényről, hogy új, duplamutáns vírus bukkant fel Indiában, melyet a 18 államából gyűjtött vírusminták között találtak, 771 másik mutációval együtt. A közelmúltban Indiában megugrott a fertőzések száma, de a kormány szerint nincs összefüggés a növekvő esetszám és az új változatok között. A szakértők szerint ugyanakkor a járvány újabb hulláma közeledik. A szervezők ráadásul több mint 150 millió látogatóra számítanak, mivel sok hindu vallású ember zarándokol Indiába, hogy megmártózzanak a folyóban, ami hitük szerint megszabadítja őket a bűnöktől, és üdvösséggel ajándékozza meg őket.

India egészségügyi minisztériuma már vasárnap arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a hindu fesztivál híveinek hatalmas gyülekezete a koronavírus-esetek fellendülését idézheti elő, mivel az ország az utóbbi közel négy hónap alatt a legtöbb új fertőzést regisztrálta, írja cikkében a science.thewire.in.

A Gangesz folyóban fürdőzők 2021. március 11-énForrás: AFP/Prakash Singh

Az MTI pedig arról számolt be, hogy Nyugat-Indiában több települést karantén alá helyeztek kijárási korlátozásokkal csütörtökön. Az esetszám február vége óta folyamatosan emelkedik az ország szinte csaknem teljeskörű gazdasági újranyitása nyomán, miközben az egészségügyi hatóságok szerint sokan nem tartják be az óvintézkedéseket, így például a kötelező maszkviselésre, valamint a távolságtartásra vonatkozó előírásokat. 

A tegnapi napon 53 476 fertőzöttet azonosítottak.

Az új fertőzöttek több mint felét a nyugati Mahárástra államban jegyezték fel. Itt található az ország pénzügyi központja, Mumbai is, ahol a karantént követően milliók tértek vissza dolgozni az irodákba és a gyárakba.

A helyi kormányzat tíz napra teljes körű karantént rendelt el a legsúlyosabban érintett Nadid és Bíd településeken.

Egy kormányzati tisztségviselő szerint a helyi vezetés az egész államra kiterjedő karantén helyett helyi szintű intézkedéseket fontolgat a járvány feltartóztatására. Az országban a járvány kitörése óta 11,8 millióra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 160 692-en haltak bele a kórba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek