Ragadozó madár tartja rettegésben egy erdélyi település lakóit

Egy egerészölyv tartja félelemben a nagyszántói lakosokat. A helyi temetőben tanyázó ragadozó madár rendszeresen megtámadja az arra járó embereket, van, akit meg is sebesített - adja hírül az erdon.ro.

Egerészölyv - illusztrációForrás: analogicus/pixabay.com

Az agresszív ölyvről a Milvus Csoport nevű civil szervezet munkatársait egy helybeli lakos értesítette. Nagy Attila, a civil szervezet ornitológusa harmadmagával ki is ment a múlt héten a temetőbe megnézni a különös madarat. Mint az erdon.ro-nak elmondta, eddig nem hallott még arról, hogy egerészölyv emberre támadt volna, a madár azonban őt is többször megtámadta, hiába próbálta elijeszteni karikás ostorral. Mint mondta, nem zsákmányszerző, hanem zavaró repülés volt jellemző a madárra. 

Mint írják, az esetről először az Ebihoreanul számolt be, mely arról tudósított, hogy egy egerészölyv rendszeresen támadja a nagyszántói temetőbe járó embereket, egyvalakit meg is sebesített a fején. Bátori Géza, Bors község polgármestere azt mondta, hogy körülbelül egy hete kapott jelzéseket az agresszív egerészölyvről. A polgármester úgy tudja, hogy egy nagyszántói férfi talált rá a törött lábú fiókára, hazavitte, felnevelte, de a madár egyszer csak kirepült a gazdaságból. 

Az egerészölyvnek ez a viselkedése nagyon furcsa, egészen szokatlan, mondta Nagy Attila. Mint fogalmazott, az effajta viselkedés a madarak esetében csak akkor elképzelhető, ha a közelben van a fészkük, és azt próbálják védelmezni. De a madarak többsége nem így reagál, még a ragadozó madarak is inkább elmenekülnek a fészkük közelében lévő emberek elől, mégis jelenleg ez tűnik a legelfogadhatóbb magyarázatnak. Az ornitológus fejében az is megfordult, hogy nemrégiben vágtak ki ott öreg fákat, és lehet, hogy ezek egyikén lehetett a fészke, ami megsemmisült, és erre reagál így.

A egerészölyv életmódja egyébként az utóbbi évtizedekben megváltozott, ez a madárfaj zárt erdőkben szeret költeni, de újabban alkalmazkodott a pusztai körülményekhez és ma már fasorokban, temetőkben, tehát nyílt területeken is költ. Mivel az egerészölyv védett faj, lelőni nem szabad, és befogni is csak külön engedéllyel lehet. Ebben a konkrét esetben a madár befogása és áttelepítése máshová nem jelent megoldást, hiszen csak annyi történne, hogy elköltöztetik a problémát. Nagy Attila azt tanácsolja a környéken járóknak, hogy figyeljék, hogy hol van a madár, és amikor támad, akkor emeljék magasba a kezüket, mert ez arra készteti, hogy magasabban repüljön el az ember fölött.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek