Ritka ragadozó madarat figyeltek meg az országban

Magyarországon rendkívül ritkán látható ragadozó madarat, törpesast figyeltek meg március 3-án Dévaványa térségében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A világos színváltozatú madár a dévaványai Túzokvédelmi Mintaterület felett, egerészölyvek társaságában termikelt (meleg légáramlattal emelkedett felfelé), majd levált a csapatról és nyugati irányba elkörözött - adja hírül a Körös-Maros Nemzeti Park oldala.

Törpesas - illusztrációForrás: Imran Shah/commons.wikimedia.org

A dévaványai térség élettere kedvez a különböző sasfajok előfordulásának. A réti és a parlagi sas a leggyakoribb errefelé, mindkettő fészkel is a területen. Békászó sasok a nyári kaszálások idején tűnnek fel rendszeresen, halászsas csak szórványos, átvonuló fajként látható az őszi és a tavaszi vonulási időszakban, fekete sast pedig eddig mindössze egyetlen alkalommal figyeltek meg Dévaványa környékén.

Majdnem hasonlóan ritkán bukkan fel törpesas is errefelé, a mostani megfigyelés előtt mindössze egyszer, az 1990-es évek elején láttak egy szintén világos színváltozatú példányt. Ez a fokozottan védett faj Dél-Európában, Afrika észak-nyugati és Ázsia középső részén költ. Telelni délre vonul, Afrika déli csücskeire is eljut. Hazánkban az utolsó biztos költése 1988-ban volt, azóta csak kóborló egyedeit regisztrálták főként május-július között.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek