Szépséges, új madárfajt fedeztek fel Brazíliában

Amerikai, kanadai, brazil és paraguay-i ornitológusok új trogonfajt azonosítottak a Brazília északkeleti részén található Alagoas állam Atlanti-parti Esőerdő Rezervátumában. A trogonok, és közeli hozzátartozóik, a quetzálok vagy kvézálok a trogonfélék családjába tartozó trópusi madarak, a család legalább 43 fajt és 109 alfajt számlál.

Trogon rufusForrás: Moisés Silva Lima/commons.wikimedia.org

A világ legszínesebb madarai közé tartoznak: a hímek felül irizáló zöld, kék, ibolya és lila árnyalatokban tündökölnek, míg hasuk élénkpiros, sárga vagy narancssárga, a nőstények tollazata szürke vagy barna. Az egyik legismertebb faj a feketetorkú aranytrogon (Trogon rufus), melyet 1788-ban írták le. A madár széles körben elterjedt a nedves erdők talaj- és középszintjén Hondurastól Argentína északi részéig.

Az új kutatás során a tudósok 906, 17 különböző múzeumban elhelyezett példányt (547 hímet és 359 nőstényt) vizsgáltak meg, és öt különálló populációt azonosítottak. Ezek közül négynek már volt neve: a már említett feketetorkú aranytrogon (Trogon rufus) mellett, a feketetorkú déli trogonnak (Trogon chrysochloros), a feketetorkú kecses trogonnak (Trogon tenellus) és a feketetorkú Kerr-trogonnak (Trogon cupreicauda).

Az ötödik populáció azonban morfológiai jegyek, madárének- és mitokondriális DNS-tulajdonságok eddig ismeretlen kombinációját hordozta, így új fajként azonosították, melyet alagoasi feketetorkú trogonnak (Trogon muriciensis) neveztek el. A többi trogontól zöld feje és citromsárga hasa különbözteti meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek