Állítólag erről a helyről lehet látni a legszebb szivárványokat

Egy új tanulmány szerint Hawaii a legjobb hely a Földön, ahol megtapasztalhatjuk a szivárványok csodáját. Ezeket a sokszínű meteorológiai jelenségeket a fény visszaverődése, fénytörése és a vízcseppek diszperziója okozza, ami azt eredményezi, hogy a fény spektruma körkörösen jelenik meg az égen. A tanulmány fenntartja, hogy Hawaii a világ szivárványközpontja, amelyről a saját szemünkkel is meggyőződhetünk, íme.

A Föld legjobb szivárványainak titkai (The Secrets of the Best Rainbows on Earth) című tanulmányban Dr. Steven Businger, a Hawaii Egyetem légköri tudósa megjegyzi, hogy az Hawaiin a szivárványok annyira lenyűgözőek, hogy a látogatók és a helyiek egyaránt gyakran hagyják autóikat az út szélén, hogy lefényképezzék a ragyogó jelenséget. Általában a part közelében feltörő nagy, gyorsan mozgó hullámhegyek vízcseppjeit a szél felkapja, és a vízpermetben szivárványosan megcsillan a napfény. Ennek egyik oka, hogy Hawaii az északi félteke 20 ° szélességi fokán helyezkedik el a szubtrópusok olyan régiójában, ahol általában derült az égbolt, és uralkodó északkeleti szelek fújdogálnak.

Nem csak a természetben, hanem a főváros, Honolulu felett is elképesztő látványt nyújt a színpompás természeti jelenségForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Tibor Bognar

Hawaiin rendszeresen hullik az eső is, és az egyes záporok közötti távolság optimális körülményeket teremt a szivárvány kialakulásához. Éjjel a meleg tengerfelszín alulról melegíti a légáramlást, míg a felhő tetején lehűl a levegő, így reggel záporok keletkeznek, amelyek szivárványokat hoznak létre. A gyakori szivárványok létrejöttének másik fontos tényezője a Hawaii-szigetek hegyvidéki jellege, ahol szintén bőséges szivárványos megfigyelésekben lehet részünk.

A szivárvány a hawaii dalokban és legendákban, rendszámokon, valamint a sportcsapatok és a helyi vállalkozások nevében is megjelenik.

A szivárvány kulturális jelentőségét tükrözi a hawaii nyelv, amelyben több elnevezés is létezik a jelenség sokféleségének leírására. Megkülönböztetik például a földbe kapaszkodó szivárványt (uakoko), az egyenes szivárványt (kāhili), az alig látható szivárványt (punakea) és a holdsarló alakú szivárványt (ānuenue kau pō) – írja a Lonely Planet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek