Egy 6 éves kisfiú egy 488 millió éves kövületet ásott ki a kertjükben

A 6 éves Siddak Singh Jhamat éppen a karácsonyra kapott őslelet-vadászkészletével ásott walsalli kertjükben Közép-Angliában, amikor egy korallra bukkant, amelyet 251 és 488 millió év közöttinek vélnek. „Éppen férgeket, cserép és tégla darabokat ástam ki, amikor ebbe a szikladarabba ütköztem, amelynek kis szarva volt. Azt hittem, hogy fog, karom vagy szarv lehet, de valójában egy koralldarab volt, amelyet szarvkorallnak neveznek. Nagyon izgatott voltam, mi is lehet valójában" – mesélte a kisfiú.

Sid apja, Vish Singh elmondta: „Meglepődtünk, hogy egy ilyen furcsa alakzatot talált a talajban. Talált egy kürt korallt is, majd másnap újra ásni kezdett, és egy olyan rögre bukkant, amiben rengeteg puhatestű, illetve tengeri kagyló maradvány volt, és olyasmit is kiásott, mint egy tintahal csápja, tehát elég őskori dolognak tűnt."

Walsall külvárosa, amelynek földje ki tudja, még milyen őskori leleteket rejteget magábanForrás: Science Photo Library via AFP/ROBERT BROOK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Robert Brook/Science Photo Libra

Az édesapa egy Facebook-csoporton keresztül tudta azonosítani a szarvkorallt, ahol kiderült, hogy valószínűleg Rugosa korallról van szó, amely a becslések szerint 251–488 millió éves lehet. Ez a paleozoikum ideje, amikor Anglia is még víz alatt volt. A család elmondta, hogy bár nem olyan területen élnek, amelyek a kövületeikről ismertek, mint például a dél-angliai Jurassic Coast, de sok természeti kincset találnak, és erről a leletről tájékoztatják a Birmingham Egyetem Geológiai Múzeumát – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek