Amatőr kincskereső bukkant ritka leletre Skóciában

  Mariusz Stepien a skóciai Peebles melletti mezőt járta barátai társaságában egy fémdetektorral június 21-én, amikor nem mindennapi leletre bukkant: egy bronzkori lószerszámot talált, emellett némi bőr és faanyag is előkerült, valamint a leletek között volt egy Kr. e. 1000-900 körül készült kard, a hüvelyével együtt - adja hírül a theguardian.com.

  Peebles környékeForrás: Viewfinder/commons.wikimedia.org

  Stepien felfedezését jelentette a hatóságoknak, a régészek ezután megkezdték a helyszín vizsgálatát, amelynek során Stepien és barátai is ott táboroztak. Mint mondták, szerettek volna az elejétől a végéig részt venni az ásatásokon, mert naponta új tárgyak kerültek elő, amelyek a korábbi leletekhez is új adalékokkal szolgáltak, így a kis csapat minden nap tanult valami újat.

  A kardhüvelyt hevederek és csatok díszítették, emellett szekérkerékhez készült tengelysapka is rejtőzött a földben, valamint egy dekoratív csengő maradványai, amely a ló hámján lógott. Ez az első lócsengő, ami Skóciából került elő, az Egyesült Királyságon belül pedig a harmadik. Mint a szakemberek elmondták, a bőr és a fa állapotának megőrzésében a talaj segített, és a leletekből szerves anyagokat is sikerült kinyerni.

  A karantén idején egyébként megszaporodtak a kincskeresők, a kijárási tilalom alatt sokan detektorozással töltötték az idejüket, nem ritkán a saját kertjükben. Egy kisfiú, Fionntan Hughes például rögtön egy 300 éves kardra bukkant, amint kipróbálta a 10. születésnapjára kapott fémkeresőt. A mostani leleletet a talajblokkal együtt az edinburgh-i nemzeti múzeumba szállították, ahol további vizsgálatoknak vetik alá.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!