Lakásfelújítás során találta meg a viking leleteket a házaspár

A pár úgy döntött, hogy felszed néhány padlólapot az észak-norvégiai Seivågban található családi házában, ám a munkálatok során szokatlan alakú köveket fedeztek fel. Alakjuk alapján először azt hitték, hogy valamiféle régi játékautó kerekei lehetnek, később azonban rájöttek, hogy ennél fontosabb leletet találtak. Később előkerült egy vasból készült fejszefej és néhány egyéb fémtárgy is, ekkor már kapcsolatba léptek a helyi hatóságokkal is - adja hírül az ancient-origins.net.

Forrás: Nordland County

A helyszínre szakértők érkeztek, akik úgy vélik, hogy valószínűleg a norvég vaskorból származó viking sírra bukkantak - ebben az időszakban a vikingek uralkodtak egész Skandinávia felett, miközben rettegésben tartották az akkor ismert világ nagy részét.

A fejsze 950 és 1050 között készülhetett, emellett egy kék üvenggyöngyöt is találtak, valószínűéeg ugyanabból az időszakból. A kövek minden bizonnyal a síremlék részét képezték, melyet dombalakban halmoztak az eltemetettre.

Martinus Hauglid régész azt mondta, hogy 30 éves pályafutása alatt ez volt az első eset, hogy magántulajdon alatt találtak viking sírt. A régészek megkezdték a sír vizsgálatát, a leleteket pedig egy múzeumba szállították. Norvégiában az 1537 előttről származó tárgyakat automatikusan megőrzik.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek