Váratlan lelet került elő az etruszk fürdővárosból

San Casciano dei Bagni ősi fürdővárosában különleges felfedezést tett egy nemzetközi kutatócsoport: hatalmas Apolló-szentélyt tártak fel a bagno grande (nagy fürdő) területén - adja hírül a repubblica.it.

San Casciano dei BagniForrás: LigaDue/wikipedia.org

Amikor néhány hete az Emanuele Mariotti vezette régészcsapat elkezdte az ásatásokat, az volt a cél, hogy feltárják, pontosan mekkora lehetett ez a termálkomplexum az etruszk-római időkben. Az eredmény azonban jóval nagyobb felfedezés lett.

A projekt egyébként már tavaly áprilisban elkezdődött, és idén július 31-én ért véget sienai, grossetói és Arezzói felügyelettel, sienai, pisai, dublini és ciprusi kutatók közreműködésével.

Az Apolló-szentély a császári korszakból származik, csodálatos alapzattal rendelkezik, és egy felirat is olvasható rajta "Apollini sacrum pro salute..." (Apollónak szentelve az egészségért) kezdettel.

A felirathoz különböző fogadalmi ajándékok is kapcsolódnak, például bronz és ólomfülek, melyek az istenség gyógyerejét szimbolizálják. A felfedezés tovább erősíti a feltételezést, hogy ez a fürdőváros már az etruszk időkben is kiemelt és különleges helyszínnek számított.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek