Megindult a katasztrófaturizmus a múlt héten kitört izlandi vulkánnál

Ezrek özönlöttek a múlt héten az izlandi főváros, Reykjavík közelében kitört vulkánhoz. A láva múlt hét péntek este kezdett feltörni a Fagradalsfjall-hegy kráterjéből, amely több mint 800 éve az első ilyen jellegű kitörése volt. A helyszínt kezdetben lezárták, de már másnap, szombat délutántól megengedték, hogy az emberek túrázhassanak arrafelé, és részük legyen a nem mindennapi látványban. 

A turisták a Fagradalsfjall vulkánból áradó lávát nézik március 21-énForrás: AFP/Jeremie Richard

"Egyszerűen lélegzetelállító" – mondta Ulvar Kari Johannsson, 21 éves mérnök. "Nagyon rossz szaga van, de nekem a narancs színe volt igazán meglepő: sokkal, de sokkal sötétebb, mint amire számítani lehetett" – tette hozzá. A vulkán tövében dolgozó tudósok filmfelvételt is készítették, ahogy kolbászt sütögettek a lávában, miközben a kitörést tanulmányozták. Nézzék, csak micsoda uzsonnázást csaptak!

A kitörésre számítani lehetett, mivel a szigetország több mint 50 000 földrengést regisztrált a közelmúltban. A szakértők szerint körülbelül 300 000 köbméter láva ömlött ki, de a kitörést viszonylag kicsinek és ellenőrzöttnek tartják, ugyanakkor ismét lezárták a környéket – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek