Ausztráliában menekülő állatok lepik el az emberek lakóhelyeit

Tegnapi hírünkben számoltunk be arról, hogy Ausztráliát az elmúlt 60 év legsúlyosabb áradása sújtja, melynek következtében eddig 18 ezer embert kellett kimenekíteni az ország alacsonyan fekvő térségeiből. Ugyanakkor nem csak az emberek menekülnek az emelkedő vízszint miatt, hanem az állatok is. Egyre több bejelentés érkezik például pókok tömegéről, amelyek a fákon, kerítéseken és otthonokban keresnek menedéket Új-Dél-Wales államban. A közösségi médiában közzétett bejegyzések több ezer, árvíz elől menekülő pókról számolnak be, amelyek kiszorultak a szokásos rejtekhelyeikről – írja straitstimes.com.

De nem csak a pókok, hanem a kígyók is menekülőre fogták. Stuart Johnson, profi kígyóbefogó, a Port Macquarie településen lévő Reptile Solutions munkatársa elmondta, hogy a drámai vízszintemelkedés valószínűleg mindenféle vadon élő állatot is bujkálásra késztet. "Kaptam néhány hívást olyan kígyókkal kapcsolatban, amelyek a verandán, az istállókban vagy az ingatlanokban kerestek menedéket" – mondta.

Ausztrália északi részének középső partvidékén alig több mint 20 kígyófaj él, amelyek közül soknak mérgező a marása, köztük a hírhedt barnakígyónak és a vörös hasú fekete kígyónak.

Az árvizek során látott kígyók jó része azonban nem jelentett kockázatot az emberekre. Johnson elmondta, hogy mivel az árvizek elzárták az utakat és elvágták az otthonokat, sokszor a hüllők fotói alapján, a távolból kénytelen válaszolni a segélyhívásokra.

A vörös hasú fekete kígyó őshonos faj Ausztráliában, és mérgező a marásaForrás: Donald Hobern/Wikipedia

A legtöbb esetben azt tanácsolja a segítséget kérőknek, hogy távolodjanak el a kígyótól, ne engedjék, hogy az ingatlan más részeibe elmásszon, illetve várják meg, amíg továbbmegy. Johnson felhívta a figyelmet arra is, hogy amikor a lakók megkezdik a törmelékek eltakarítását, könnyen találkozhatnak kígyókkal és más vadon élő állatokkal, amelyek csapdába estek vagy menedéket keresve ott bújtak meg. "Ebben az egyedülálló helyzetben ezek az állatok nagy valószínűséggel szoronganak, megsérülhetnek, és ez potenciálisan növelheti annak az esélyét, hogy védekezően cselekedjenek, azaz, haraphatnak vagy csíphetnek" – jegyezte meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek