A levegő szennyezettsége miatt most ingyenes a tömegközlekedés Szkopjéban

  Rendkívüli intézkedésekkel, egyebek mellett rövidített munkaidővel, ingyenes tömegközlekedéssel és az építkezési munkálatok leállításával igyekszik Észak-Macedónia javítani a rossz légszennyezettségi adatokon.

  Szkopje légszennyezettsége szinte minden télen kritikusForrás: Shutterstock / Készítette: Dejan Gileski

  Az észak-macedón kormány azt kérte, hogy a fővárosban a várandós, idősebb vagy légúti betegségekre hajlamosakat mentsék fel a munkavégzés alól, míg a szabadban dolgozóknak a munkaideje 11-től 17 óráig tartson mindaddig, amíg ilyen rosszak a légszennyezettségi mutatók.

  A reggeli és az esti órákban ingyenes a tömegközlekedés Szkopjéban, míg a parkolás árát a duplájára növelték, a tehergépjárműveket pedig kitiltották a belvárosból. Az ország vezetése a szabadtéri sport- és kulturális programok elhalasztását is kérte a szervezőktől. A kormány ígéretet tett arra, hogy a hivatali járművek használatát a felére csökkenti -–írja az Vesti.mk szkopjei hírportálra hivatkozva az MTI.

  Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint az utóbbi két napban a káros anyagok koncentrációja a levegőben a megengedettnek több mint tízszerese volt.  

  Észak-Macedónia évek óta Európa egyik legszennyezettebb országának számít, ez különösen a téli időszakban mutatkozik meg, amikor a széntüzelésű kályhák használata, a régi gépjárművek kipufogói és a szemétégetés miatt gyakran alakul ki füstköd. A becslések szerint évente mintegy háromezer ember hal bele a légszennyezettség következményeibe.

  A levegő szennyezettsége egyébként nagyon rossz méreteket ölt Szarajevóban is. Friss mérések szerint ez jelenleg a legszmogosabb főváros világ viszonylatban is. Ahogy korábban már írtunk róla, Szerbia nagyobb városaiban sem ajánlott most turistáskodni a szennyezett levegő miatt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!