Péntek este érdemes lesz kémlelni az eget: hatalmasra hízó hóhold ragyog majd rajta

  Péntek éjjel különleges égi jelenségnek lehetünk szemtanúi, ha kinézünk az ablakon. Egészen pontosan a hóhold világítja majd meg február 26-án este a Földet, és legyünk őszinték, a februári teliholdat idén nem is lehetne találóbban elnevezni, hiszen hóból – legalábbis bolygónk egészét tekintve – nem volt hiány mostanában (ahogy itt, itt vagy pl. itt is írtuk). 

  Forrás: Shutterstock / Készítette: Belish

  A hóhold február 26. estéjétől másnap reggelig látható, a legfényesebben pedig 3 óra 17 perc körül ragyog majd. A szuperholdként is emlegett telihold akkor jelenik meg az égen, amikor a Hold által bejárt ellipszis alakú pályán a Földhöz legközelebbi ponthoz ér, és ezért lehet ilyenkor a legnagyobb méretében látni a Földről nézve – írja a Travelandleisure.

  A teliholdaknak egyébként számos elnevezése van. Az amerikai kontinens őslakosai általában az időjárás, a mezőgazdasági munkálatok vagy az állatok viselkedése alapján becézték a holdat. Így lett február hónap teliholdja a hóhold, amelyet a hideg tél végén az élelem hiánya miatt éhes vagy csontos holdnak is neveznek, de pl. a dakota-sziú indiánok a medvebocsok februári születése miatt a medvék holdjaként becézik.

  A legközelebbi telihold március 28-án lesz látható, amelyet például féreghold néven is illetnek, mert a melegedő idő hatására akkor jelennek meg először a földigiliszták a talajban. Ez lesz a tavasz első teliholdja, alig több mint egy héttel a tavaszi nap-éj egyenlőséget követően. A márciusin kívül idén még 9 teliholdat csodálhatunk meg.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek