A platán klón elfoglalta méltó helyét az egyik legszebb 17. századi római parkban

A hatesztendős keleti platán (Platanus orientalis), melyet ifjabb Adonisznak hívnak, egy több mint 400 évvel ezelőtt, Scipione Borghese bíboros által elültetett ritka egyed klónja. Borghese annak idején gyönyörű kerteket alakított ki műtárgyakkal teli római villája körül, melynek az egyik legszebb része, a "Platánfa-völgy", ahol ma 11 olyan fa áll, amelyet még Borghese ültetett.

A fotó január 22-én készültForrás: Amici Di Villa Borghese / Facebook

Itt talált most otthonra a Villa Borghese Barátai (Amici Di Villa Borghese) nevű társaság által hat évig nevelgetett fája. A társaság vezetője, a völgyben lévő fák egyikének, Adonisznak egy aprócska ágát ültette el évekkel ezelőtt egy cserépbe.

A palánta idővel átkerült Dél-Franciaország napsütötte vidékére, és a társaság vezetőjének birtokán fejlődött tovább. Ahogy a képen is látni, a megerősödött fát pár napja szállították és ültették át a völgybe, az eredeti keleti platán szomszédságába.

"Megfelelő gondoskodás mellett ifjabb Adonisz több száz évig is elélhet, a jövő nemzedékeinek örömére" - írta Facebook-oldalán a társaság.

Az Örök Város régi platánfáinak "klónozásával" már sokszor megpróbálkoztak, de csak most először sikerült a "botanikai bravúr". A társaság kutatókhoz fordult segítségért, hogy pontosan leírják a klónozási eljárás menetét. A leírások szerint a Borghese által ültetett fák a nyugati világ egyedüli régi keleti platánjai, amelyek városi környezetben élnek. Borghese múzeumként működő villaépülete ma is őrzi a bíboros lenyűgöző szobor- és festménygyűjteményét, köztük Bernini- és Caravaggio-alkotásokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek