Róma híres szökőkútját a benne úszkáló turisták rongálhatták meg

Rómában a Piazza Navonán három barokk szökőkút áll, a középső és egyben a legnagyobb kút a Fontana dei Quattro Fiumi, vagyis a Négy folyó szökőkútja. A napokban Bernini 17. századi alkotása komoly sérülés szenvedett, de úgy tűnik, senki sem tudja, hogy ki a felelős, még azt sem, hogy mikor történt az eset. A szökőkút nílusi oroszlánjának arca csúnyán eltorzult: hiányzik az alsó állkapcsa, a fogai, a nyelve és az álla alatti szőre. Mivel az oroszlánt csak a szökőkútba bemászva lehet elérni, feltételezik, hogy egy turista lehetett a károkozó, nem ritka ugyanis, hogy főként a külföldről odalátogatók poénból megmártóznak valamelyik római szökőkútban.

A károkra Martin Raspe a római Hertziana Könyvtár művészettörténésze hívta fel a figyelmet, Teodoro De Giorgio pedig több ezer fénykép között végzett kutatást, amely alapján megállapította, hogy bár a károkozás pontos dátuma nem ismert, viszont június 21-én az oroszlán állkapcsa még ép volt.

A középen látható, a Gangesz folyó istenét ábrázoló alak bal lábánál látható az oroszlán, itt még ép állkapoccsalForrás: Paul Hermans/Wikipedia

Különböző feltételezések keringenek arról, hogy az oroszlán mikor vesztette el pontosan az állát. Egyesek szerint a szobor még július 23-án is sértetlen volt, de augusztus 27-ig már biztosan megrongálódott, számolt be az esetről a Finestre sull'Arte. Ez az ügy komoly kérdéseket vet fel a barokk emlékmű, Róma egyik legfenségesebb és legtöbbet fényképezett szökőkútjának megfigyelésével kapcsolatban is – írja a this-is-italy.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek