Szigorít a belépési szabályokon Lengyelország

Szombattól azoknak, akik Csehország vagy Szlovákia felől akarnak beutazni Lengyelországba, negatív koronavírustesztet, vagy igazolást kell bemutatniuk arról, hogy megkapták mindkét dózisát valamelyik, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinának. Ezek hiányában az érkezőket házi karanténba irányítják.

Síelők tömörülnek ZakopanébanForrás: AFP/Janek Skarzynski

Szintén szombattól korlátozzák a száj és orr eltakarását szolgáló eszközök körét, és már nem lesz elegendő sálat, kendőt, valamint arcvédő pajzsot használni sem, amennyiben ezek viselését nem egészíti ki szájmaszk.

Az északkelet-lengyelországi Varmia-Mazúriai vajdaságban újból bevezetik a február 12-től országszerte feloldott korlátozásokat, bezárnak a szállodák, a bevásárlóközpontok, a kulturális intézmények és a sportuszodák. Az általános iskolák első, második és harmadik osztályai - amelyek januárban visszatértek a tantermekbe - a régióban ismét távoktatásra térnek át.

Az említett térségben az újonnan fertőzöttek száma jobban növekszik, mint a 16 másik vajdaságban. Míg országszerte a múlt héten átlagosan napi 20 új fertőzöttet regisztráltak 100 ezer lakosra, Varmia-Mazúriában 45-öt. A vajdaságban az ott végzett kutatás szerint nagyobb arányban lép fel a koronavírus brit változata, amely országos viszonylatban a fertőzések mintegy tíz százalékát okozta.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban szerdai adatok szerint 12 146 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Múlt szerdán 8700 új fertőzöttet mutattak ki. Kifejezetten a Covid-19 miatt 67, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 305 ember hunyt el. A halálos áldozatok száma 93-mal több, mint egy héttel ezelőtt.

A lengyel kormányfői hivatal szerdán a Twitteren közölte: a Varmia-Mazúriai vajdaság kivételével március 14-ig országszerte meghosszabbítják a jelenlegi járványügyi korlátozásokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek