A londoni parkok, a füles házfalak és az éjszaka izzó Temze – Ezekért szeretnénk már nagyon látni Angliát

Londontól Southamptonon át Manchesterig, az Egyesült Királyság legnagyobb és legnépesebb országrésze is nagyon várja már az újranyitást – van is egy listájuk ahhoz, hogy hova utaznának el először a korlátozások feloldása után. Ugyanakkor a britek arra is nagy gondot fordítanak, hogy városaikban sok új és főleg kültéri programmal fogadják az első külföldi látogatókat. Az alábbiakban össze is gyűjtöttünk néhány olyan látnivalót, kiállítást és ünnepséget, amit a szervezők is legalább annyira várnak már, mint ahogy a látogatók. Ezek mentén pedig talán olvasóinknak is könnyebb lehet majd egy angliai út megtervezése. 

Áprilisban Londonban is felébred már a tavasz, és a remény, hogy addigra normalizálódnak egy kicsit a dolgok. A hideg hónapokat felváltja a melengető napfény, és az angol időjárásra jellemző időnkénti gyors zápor. Ha a főváros vagy a vidéki környék meglátogatása ott van az utazási listánkon, a tavaszi időszak az egyik legjobb választás lehet.

2019-es májusi felvételForrás: Facebook.com / Visit London

Városi farmok, illatos piacok és street art a falakon

A nagy gonddal kezelt városi kertekben és parkokban biztonságosan múlathatjuk az időt, vagy ellátogathatunk London egyik farmjára, állatkertjébe vagy természetvédelmi területére is. A városi farmok attól egyediek, hogy nemcsak a haszonállatok mindennapjait mutatják be, hanem különböző gyerekprogramokat szerveznek és állatsimogatót tartanak fenn. Több helyen találkozhatunk például gömbölyű fejű alpakákkal, szelíd kakasokkal, óriás tengerimalacokkal, minidisznókkal és földikutya családokkal is – írták a Visitlondon.com oldalán.

Bár az éttermek és kávézók még nem tudnak a megszokott módon vendégeket fogadni, és a múzeumok is zárva tartanak, az olyan emblematikus helyek, mint például az egyik legismertebb londoni piac, a Borough Market most is fogadja a látogatókat és a gasztronómia szerelmeseit. Április-május környékén pedig remélhetőleg már az éttermek és pubok teraszai is megtelhetnek vendégekkel.

Borough Market és a sajtokForrás: Shutterstock.com / I Wei Huang

Maradjunk még egy kicsit helyben, de most ne a gasztronómiában merítkezzünk meg, hanem a street art irányzat remekeit fedezzük fel. Mert, hogy Londonban bizony túrákat is vezetnek a témában. Természetesen egyénileg is nekiindulhatunk – ha így tennénk, jól nyissuk ki a szemünket, mert a sokemeletes tűzfalfestményektől kezdve a miniatűr bronzszobrokon át Banksy stencil-műveiig, mindenfélét láthatunk.

A profi street art rajongók London északi részét ajánlák. Camden városrészben a nagy és színes műalkotásokat találjuk, míg a Waterloo állomás közelében a Leake Street alagútja számít a menő falfestmények galériájának. Ha a Sohóban járnak, keressék Rick Buckley műveit, majd utána sétáljanak át a Covent Garden városnegyedbe, ahol Tim Fishlock kevésbé ismert fülszobrait is megkereshetik – olvasható a Ldngraffiti.co.uk oldalon.

Látványosságok, amik mindenkit megvárnak

Vannak látványosságok, amik miatt legalább egy estét érdemes eltölteni Londonban. Az Illuminated River névre keresztelt installáció lényege, hogy amint lemegy a Nap, a Temze hídjait fénnyel festik meg a kivitelezők. A 14 hídon átnyúló, lenyűgöző éjszakai kiállítás, a Temzét izzó műalkotássá alakítja.

A kivilágítást Leo Villareal és Lifschutz Davidson Sandilands tervezték, és a legújabb LED-technológiát használták fel az ingyenes és nyilvános művészeti alkotáshoz, ami 8,3 kilométeren át húzódik a város vízi útján. Mindig más hidakat világítanak meg, 2021-ben a Blackfriars híd, a Waterloo híd, a
Golden Jubilee gyalogoshíd, a Westminster híd és a Lambeth híd lesznek soron.

A vonal (The Line) szintén egy olyan helyszín, ami járványtól függetlenül várja a látogatókat. Ez London első nyilvános művészeti gyalogos útja (public art walk), ami a Queen Elizabeth Parktól a délkelet-londoni O2 Arénáig fut. A sétány lényege, hogy mindenki számára ingyenesen látogatható, aki szeretné a természetben felfedezni a művészetet. De ha egyelőre még nem tudunk ide eljutni, vagy nem fér bele az eltervezett időbe, akkor a The Line oldalán keresztül megtekinthetjük a legújabb alkotásokat és a környéket is. 

Nyitva maradhattak, és az elkövetkező tavaszi hónapokban is várják a látogatókat az olyan gyönyörű fővárosi kertek és parkok, mint a Kew Gardens, a Ham House, az Eltham Palace vagy a Kenwood House. De ha majd itt járnak, iktassanak be egy piknikezős délutáni teát is, mert ezen szertartásos pihenő nélkül nem teljes egy londoni látogatás. 

Ha viszont majd beülnének valahova, ahol emeletes tálalókon érkeznek az apró sütemények, az uborkás-krémsajtos szendvics és a selymes tejes fekete tea, akkor több opció közül is választhatnak. Bőven találni városszerte olcsóbb, délutáni teázókat, amik általában annyiban különböznek az olyan exkluzívabb kínálattól, mint amilyen például a patinás Claridge's hotelé vagy a Brown's Hotel díjnyertes délutáni teája, hogy nincsenek szendvicsek és nem kell megfizetni a hotel pompáját.

A másik lehetőség egy extravagáns, buszos délutáni teázás, amit összeköthetünk egy Buckingham-palota látogatással is. A buszos megoldásban az a jó, hogy tényleg nem mindennapi környezetbe csöppenünk általa – legalábbis a képeket elnézve –, és a program áráért nem kell lemondanunk sem a szendvicsekről, sem pedig a nap többi programjáról.

Jöhet egy vodka-martini is?

Londonban egy napra 007-es ügynökké válhatunk, sőt, még titkos ügynöki engedélyt is szerezhetünk, ha jól teljesítjük a feladatokat. Ez egy exkluzív, kiscsoportos program, de ha már régóta Q kütyüjeire fáj a fogunk, akkor maradandó londoni élményt szerezhetünk. A jelentkezők a napot a Taj Hotel St James-ben kezdik egy könnyű ebéddel, aminek egy vodka-martini indít (rázva, nem keverve) ágyaz meg, majd jöhetnek az izgalmak: lövészet, kocsikázás és kém múzeum látogatás – olvasható a szervezők oldalán.

A másik nem mindennapi program szintén a londoni alvilághoz kapcsolódik. A Sherlock Holmes Múzeum, mely várhatóan május 19-én nyit ki újra, a 221B Baker Street cím alatt található, mely London és a világ egyik legismertebb lakáscíme. 

A Sherlock Holmes Múzeum szeretettel teremtette újjá London ikonikus detektívjének és viktoriánus környezetének gázzal világított világát. Ha ellátogatunk a címre, ahol a történetek szerint a detektív 1881-től 1904-ig élt és dolgozott, egy időre elmerülhetünk Sherlock és Dr. Watson híres eseteinek rejtélyeiben. A ma már ikonikus, négyemeletes, György korabeli épület létrejötte 1815-re datálható, és évtizedekig bérházként szolgált. Ma már azonban építészeti és kulturális örökségnek számít. A múzeum bejárati ajtaja 1990-ben nyílt ki először a látogatók előtt.

A királynővel is együtt ünnepelhetünk 

Bár a királynő hivatalosan júniusban ünnepli a születésnapját, a tényleges időpont április 21-re esik. Az ünnep alkalmával érdemes figyelni a London központjában rendezett kisebb ünnepségekre, melyeket általában a Hyde Parkban és a Tower of Londonban szoktak tartani.

De ha ebben az időpontban még nem lehetünk Londonban, akkor később meglátogathatjuk a Royal Mews-t a Buckingham-palotában, ahol azokat a pazar fogatokat, autókat és egyéb járműveket tartják, melyekkel a királynő és családja a királyi látogatásokra, a hivatalos meghívásokra utazik. A Royal Mews azonban nemcsak egy pompás garázs, hanem az egyik legszebb istálló is a környéken. De tehetünk egy egynapos kirándulást a Londontól 33 kilométerre található windsori kastélyba is, amely a királynő kedvenc hétvégi otthona volt.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com / PHOTOCREO Michal Bednarek

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek