Így juthatnak ingyen európai vonatbérlethez a fiatalok

Az Európai Unió újraindítja DiscoverEU elnevezésű programját, amelynek keretében a 18 éves fiatalok ingyen utazhatnak az európai vasúthálózaton. Az Interrail-kezdeményezést 2018-ban indították útjára kísérleti jelleggel, a járvány miatt azonban kimaradtak a lehetőségből azok, akik tavaly töltötték be a 18. életévüket. Idén azonban ezt bepótolhatják, a cég ugyanis a 2020-as költségvetést hozzáadta a 2021-eshez, így kétszer annyi, összesen 60 ezer fiatalnak nyílik lehetősége arra, hogy vonattal fedezze fel Európát: idén pályázhatnak azok is, akik tavaly töltötték be a 18. életévüket, és azok is, akik 2021-ben töltik.

Forrás: Erich Westendarp/pixabay.com

Az Interrail bérlettel jelenleg 40 000 úti célra lehet eljutni 33 európai országban. A program célja, hogy elősegítse a kultúrák közötti kapcsolat megteremtését. A bérleteket az egyes tagállamok népességének nagysága alapján osztják ki, a lehetőségre az EU állampolgárai vagy az itt letelepedési engedéllyel rendelkezők pályázhatnak.

A sikeres pályázók 2022. és 2023. márciusa között legfeljebb 30 napig használhatják a bérleteket. Mivel azonban a járványhelyzet közbeszólhat, a fiataloknak rugalmas foglalási lehetőségeket és útvonalakat, valamint további egészségügyi és megszakításra vonatkozó biztosításokat kínálnak. Akik 2019 novemberében kapták meg az ingyenes vasúti bérletet, idén augusztus 31-ig használhatják fel. A programra ezen az oldalon lehet majd jelentkezni, várhatóan októbertől - derül ki a lonelyplanet.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek