Két tengert köt össze Egyiptom új szupergyors-vonata

Egyiptomban hamarosan elkezdik építeni az ország első gyorsvasút-vonalát, amely a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel köti össze. A teljes útvonal 1000 kilométeres lesz, első 460 kilométere a Földközi-tenger partján fekvő El Alameint köti össze Ain Sokhnával. Az útvonal 15 állomást érint, melyek között az új főváros is szerepel, amelyet 2015-ben kezdtek el építeni, hogy a kormányzati épületeket erre a Kairótól mintegy 45 kilométerre található területre helyezzék át - adja hírül a lonelyplanet.com.

Forrás: press.siemens.com

A vasútvonal építését a Siemens végzi, a munkálatok két évet vesznek igénybe. Bár ez lesz Egyiptom első nagysebességű vonata, az ország az 1850-es évek óta rendelkezik vasúthálózattal, és ez volt az első ország Afrikában és a Közel-Keleten, ahol vonat működött. A jelenlegi, több mint 5000 kilométeres hálózat szinte minden nagyobb várost összeköt, de a rendszer elavult és alulfinanszírozott, az elmúlt években számos halálos baleset is történt. Egyiptom most havonta korszerűsíti új, orosz gyártmányú vasúti kocsikkal a gépparkját.

Afrika első nagysebességű vonatának Marokkó ad otthont, az Al Boraq nevű vasút 2018-ban nyílt meg, és Tanger valamint Casablanca között közlekedik. Az új vasútvonal a két város közötti menetidőt közel öt óráról alig több mint két órára csökkentette.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek