Az angol botanikusok nem győznek virrasztani

A cambridge-i botanikusok lelkesen várják a moonflower, azaz a holdvirágnak (Selenicereus wittii) nevezett ritka és szokatlan kaktusz virágzását, amire feltehetően a legelső alkalommal kerül sor az Egyesült Királyságban. A virágzás napnyugtakor kezdődik, és mire a nap másnap felkel, véget is ér. A Cambridge-i Egyetem Botanikus Kertjének (CUBG) szakértői több napja éjjeli őrségben vannak, sőt élő közvetítést is létrehoztak, hogy a közönség is bepillantást nyerhessen az amazóniai növény virágzásába. Az élő képet ide kattintva mi is nyomon követhetjük. 

A bimbó még egyelőre zárva van, és csak este 9 körül érdemes figyelniForrás: https://www.botanic.cam.ac.uk/

Az éjszakai virág várhatóan a következő napokban este 9 óra körül nyílik majd ki. A nagy fehér virág gyönyörű, édes illatú, de néhány órával később, amikor már kezd hervadni, avassá válik a szaga, és 12 órán belül teljesen elpusztul a virága. A holdvirág a Brazília nyugati részén fekvő erdők megközelíthetetlen, vízzel borított részeiből származik.

"Hihetetlenül különleges pillanat ezt" – mondta Alex Summers üvegházi felügyelő, aki 2015 óta ápolja a holdvirágot, "Szeretnénk minél több emberrel megosztani ezt a pillanatot, ezek a dolgok valóban csodálatosak" – lelkendezett.

Novemberben Summers egy borsó méretű rügyet észlelt rajta, és tudta, hogy ez azt jelenti, hogy először virágzik majd.

Közel egy hete a botanikusok már arra számítottak, hogy a növény már akkor kinyílik, de azóta is csak folyamatosan növekszik. Most a virága 23 cm hosszú, míg a vadonban 25–27 cm-re nő meg. A látogatók nem láthatják a virágot, mert az üvegházak zárva vannak, de az élő közvetítés addig tart, amíg a virág ki nem nyílik. Úgy gondolják, hogy ez a növény az egyetlen példány az Egyesült Királyságban, és világszerte csak 13 botanikus kertben van jelen. A botanikusok azt remélik, hogy ez a példány majd továbbra is évente virágzik – írja The Guardian. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek