Krakkó új ötlettel állt elő az utak hómentesítésére

  A havas és jeges utakat a leggyakrabban sóval, illetve manapság már inkább homokkal teszik járhatóvá, de Krakkó talált egy másik ötletet - derül ki a themayor.eu híréből. Az ihletforrást az ukrán testvérváros, Lviv szolgáltatta, ahol szintén alkalmazzák ezt a módszert a hómentesítésre.

  A mókus bátran használja a felszórt utatForrás: AFP/Bartosz Siedlik

  A város zöld hatósága február 8-án kezdte gyűjteni a kávézaccot a helyi kávézókból. A gyűjtés első napjaiban több mint 50 kávézó vett részt a kezdeményezésben. A kísérletet az óvárost körülölelő Planty parkban végzik, a lakók pedig eldönthetik, hogy hatékony-e ez a megoldás. Krakkó közben arra is emlékezteti a lakosokat, hogy parkokban és gyepeken tilos sót szórni, a szabály megszegéséért büntetés jár.

  Az önkormányzat tisztítóvállalatának munkatársai ugyanakkor még használnak sót bizonyos úttesteken, de a zöld övezetek közelében próbálnak más megoldást találni, és az óváros területén is csak kalcium-kloriddal és homokkal szórják az utakat.

  Hasonló kísérletbe fogott varsó Ursynów kerülete, és a Katowice melletti Wojkowice is, amely szintén helyi kávézókat hívott fel adományozásra. Az ökológusok ugyanakkor nem üdvözlik egyöntetűen az ötletet, ugyanis amiatt aggódnak, hogy a kávézacc károsíthatja a talaj ökoszisztémáját.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek