Spanyolországba járnak át kávézni a franciák

Özönlenek a franciák Madridba, ahol a bárok és éttermek nyitva tartanak, és az emberek 22 óráig tartózkodhatnak odakint. "Itt van az élet - itt történik minden!" - mondta egy 22 éves diák, Clara Soudet egy élő zenei esemény után. Soudet közvetlenül szilveszter előtt érkezett, hogy meglátogassa a barátját, és belekóstoljon az itteni hangulatba. Mint mondja, „minden nyitva van, még kijárási tilalom mellett is sok mindent megtehet az ember, ezért igyekeznek, hogy a legtöbbet hozzák ki belőle - derül ki a reuters.com cikkéből.

Terasz MadridbanForrás: AFP/Gabriel Bouys

Franciaországban zárva vannak a kulturális helyszínek és az éttermek, este 6 órától pedig kijárási tilalom van érvényben. Madridban ezzel szemben Spanyolország legenyhébb intézkedéseit hozták, a kötelező maszkviselést viszont be kell tartani, és a vendéglátóhelyek csak csökkentett kapacitással működhetnek. Ugyanakkor, mint kiderült, a helyiek azért itt is leginkább otthon maradnak, és a teraszokat turisták töltik meg. "Turizmus nélkül...nem lenne itt senki" - mondta Lucio Burgos-Cespedes, aki a madridi Santa Ana téren vezet éttermet.

Ezzel Edu Luna, főpincér is egyetért, aki a tér túloldalán található tapas-bárban dolgozik, megjegyezve, hogy tíz asztalból hatot franciák foglalnak el. Ő azt mondta, örül a külföldieknek, és a biztonsági intézkedéseknek, például a fertőtlenítésnek és a maszkviselésnek, valamint a csökkentett kapacitásnak köszönhetően nem érzi veszélyesnek a helyzetet, üzleti szempontból viszont annál gyümölcsözőbbnek tartja.

A spanyol Nemzeti Statisztikai Intézet adatai szerint decemberben a francia turisták néhány tízezer fővel előzték meg a briteket és a németeket, az év végén itt járt, nagyjából 650 000 turista közül több mint 164 000 francia volt, akik főleg repülővel érkeztek, míg néhányuk autóval jött. "Újra megtapasztaltam, hogyan kell úgy élni, mint 2019-ben" - mondta a 23 éves joghallgató, Clementine Julien, aki egy éve nem hagyta el Franciaországot, és most elégedetten ült egy madridi teraszon, az italára várva.

A szórakozást kereső fiatal turisták beáramlása azonban problémákkal is jár. A rendőrség már két, francia állampolgárok által szervezett bulit oszlatott fel, amelyen több tucatnyian maszk nélkül vettek részt, bérelt lakásokban, miközben lakásban nem találkozhatnak különböző háztartások tagjai. A rendőrség vizsgálja, hogy vajon véletlen egybeesés-e, hogy mindkét bulit pont franciák szervezték, vagy estleg van egy francia turisztikai hálózat, mely ilyesmire szakosodott.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek