Nyers hangvételű üzenet miatt tartóztattak le egy nőt Dubajban

Két évig terjedő börtönbüntetés és 500 000 dirhamos (40 millió forintos) pénzbüntetés várhat arra a brit nőre, aki ukrán szobatársának azt írta WhatsAppon "fuck you" egy vitában, mely az étkezőasztal használata körül zajlott. A nő ellen az Egyesült Arab Emírségek cyberbűnözésről szóló törvényei alapján emeltek vádat, és akkor tartóztatták le, amikor a dubaji repülőtérről egy londoni járatra akart felszállni.

Forrás: Semevent/pixabay.com

A 31 éves, egyébként HR-menedszerként dolgozó nő elismerte, hogy tavaly októberben valóban elküldte az ominózus üzenetet, de az ügyészség még várja a törvényszéki jelentést a telefonjával kapcsolatban. Azóta megpróbálta felvenni a kapcsolatot szobatársával a helyzet megoldása érdekében, de a kérését elutasították. Mint mondja, most kevés a pénze, couchsurfözik, és attól tart, hogy elveszíti az állását.

Radha Stirling, az őt képviselő helyi ügyvédi iroda vezérigazgatója "rémálomnak" nevezte a helyzetet, és mint sajtóközleményében írta, "az Egyesült Arab Emírségek gyakorlatilag minden látogatót kriminalizál az ország homályos és rosszul kidolgozott cyberbűnözésről szóló törvényei alapján. Ez a hír valóban sokként érte a nőt, akinek soha nem volt dolga a törvénnyel, de egy idegen jogrendszerrel meggyűlik a baja. Nehéz megítélni egy WhatsAppon, egy vita hevében küldött üzenet súlyát.

Nem először tartóztattak le külföldi állampolgárt az Emírségek szigorú számítógépes bűnözésről szóló törvényei alapján, 2019-ben Laleh Shahravesh-nek kellett szembenéznie az igazságszolgáltatással, mert állítólag volt férje feleségét "lónak" nevezte a Facebookon - derül ki az insider.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek