Kínaiak százmilliói kelnének útra a tavaszünnepre

A kínai naptár nem követi a Gergely-naptárt, ezért bár szinte minden kontinensen már jócskán benne vagyunk az új esztendőben, a kínai holdnaptár szerint csak idén február 12-én köszönt be a forduló, amely az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendő közül a Bivaly évébe vezet át. Ezt az ünnepet a tegnap kezdődött Tavaszi Fesztivál előzi meg. A több mint 1,4 milliárd lakosú Kínában ilyenkor az évben a legnagyobb az utazási láz, és kínaiak százmilliói kelnek útra, hogy a tavaszünnepet a családjuk körében vagy vakáción töltsék el. Idén azonban szigorú korlátozásokra számíthatnak.

A Kínai Központi Bank emlékérmék sorozatát bocsátja ki a Bivaly évére, amelynek értéke 10 yuan, nagyjából 460 ft.Forrás: STRINGER / IMAGINECHINA VIA AFP

A 2021. évi Tavaszi Fesztivál idén 40 napig, január 28-tól március 8-ig tart. Ez kétségtelenül a legfontosabb időszak Kína kulturális naptárában, a családi találkozók, a társas összejövetelek és a nagy vacsorák ideje. Az idei ünnep azonban csendesebbnek bizonyul. A közelmúltban a koronavírus-járvány miatt ugyanis új biztonsági irányelveket hirdetettek ki, felszólítva az embereket, hogy csak szükség esetén utazzanak, és lehetőség szerint halasszák el az éves családegyesítő összejövetelt.

A koronavírus-járvány miatt a belföldi utazásokhoz 7 napon belül készült negatív vírusteszt szükséges.

Továbbá a magas kockázatú területek minden lakójának abban a körzetben kell maradnia, ahol jelenleg tartózkodik – áll a közelmúltban kiadott közleményben. Eddig Kína-szerte legalább 29 tartomány tett közzé közleményt, amelyben arra kérték az embereket, hogy maradjanak ott, ahol vannak, és kerüljék az utazást a Tavaszi Fesztivál ideje alatt.

A közepes kockázatú területeken lakóknak engedélyt kell igényelniük az utazásra a helyi járványmegelőzési és -ellenőrzési hatóságoktól. Azoknak, akik alacsony kockázatú területeken élnek is, azt tanácsolták, hogy szükség esetén kerüljék az utazást. Ezenkívül a hatóságok szerint azoknak, akik az ünnep alatt dolgoznak, túlórabérben kell részesülniük vagy további szabadnapokat kell kapniuk – írja a CGTN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek