Koronavírus: Svédországban betiltják a nyérctenyésztést

  Svédországban megtiltják a nyérctenyésztést, hogy megakadályozzák az állatokról emberre terjedő koronavírus-mutációk kialakulását – írja az MTI a svéd kormány szerdai közleménye alapján.

  A szomszédos Dániában, a világ egyik legnagyobb nyérctenyésztő országában novemberben leölték a mintegy 17 milliós állományt, miután farmok százain koronavírus-járvány ütött ki, és a hatóságok embereknél is megtalálták a mutálódott vírustörzseket. Svédországban október óta több koronavírus-fertőzést jelentettek nyérctenyészetekből, de az állatokban nem azonosítottak mutálódott vírustörzset.
  "Szerencsére Svédországban a mutálódott vírus nem jelent meg a nyércfarmokon" - mondta Pet Bolund pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján.

  Dániától eltérően Svédország nem rendelte el az állomány leölését. A tenyésztők megtarthatják a tenyészállataikat a tenyésztés 2022-ben várható folyatásáig. A svéd mezőgazdasági hivatal azonban figyelmeztetett, hogy automatikusan elpusztítják a tilalom idején, idén született nyérceket. 2020-ban mintegy 550 ezer nyércet vágtak le Svédországban a prémjük miatt, és 90 ezer állatot hagytak meg tenyésztés céljából.

  Amerikai nyérc egy lengyel farmon 2017-benForrás: SwiatRolnika.tv/commons.wikimedia.org

  Svédországban, ahol több európai országhoz hasonlóan végül elrendelték a karantént, szerdán 4183 új koronavírusos fertőzöttet és 178 halálesetet jelentettek. A 10 milliós országban a halottak száma a járvány kezdete óta 11 425-re nőtt.

  Norvégia lezárja határait a nem elengedhetetlen beutazások kivételével, tovább szigorítva az amúgy is egyik legszigorúbb európai korlátozásokat – közölte szerdán Oslóban Erna Solberg kormányfő. "Gyakorlatilag mindenki előtt zárva lesznek a határok, aki nem él Norvégiában" - mondta sajtótájékoztatóján Solberg. Néhány kivétel érvényben lesz, így a más országból érkező egészségügyi dolgozók esetében, de a legtöbb vendégmunkás nem léphet be – tette hozzá a kormányfő. A nem uniós tagállam Norvégia szombaton jelentette be, hogy karantént rendelnek el a főváros térségében, miután azonosították a koronavírus fertőzőbb nagy-britanniai mutációját.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!