Nyércekről terjedt át emberre a koronavírus új mutációja

Dánia egyes területein zárlatot rendelnek el, miután a nyércekről a koronavírus egy mutálódott fajtája terjedt át emberekre. Az új változat befolyásolhatja a jövőbeli oltások hatékonyságát, ugyanis gyengíti a szervezet antitestképző képességét - derül ki a bbc.com cikkéből.

Amerikai nyérc egy lengyel farmon 2017-benForrás: SwiatRolnika.tv/commons.wikimedia.org

Az intézkedések szerint péntektől december 3-ig hét észak-jütlandi településen maradnak zárva a bárok, éttermek, fedett sportlétesítmények, és megáll a tömegközlekedés is, és betiltják a 10 fősnél nagyobb összejöveteleket.

Dánia így az összes nyércet levágja az országban, ami akár 17 millió példányt is jelenthet, miután a skandináv ország a világ legnagyobb nyércprém-termelője, fő exportpiaca Kína és Hong Kong. A vágások a múlt hónap végén kezdődtek, miután több, fertőzött nyércet is találtak. A járvány kezdete óta egyébként Hollandiában és Spanyolországban is találtak koronavírusos prémállatokat.

Dániában a fertőzés 207 nyércfarmot érint Jütlandon, és legalább 12 embert fertőződött meg a mutálódott törzzsel. Eközben Magnus Heunicke egészségügyi miniszter elmondta, hogy az Észak-Dániában talált 783 esetnek körülbelül a fele a nyércfarmokon kialakult vírustörzshöz kapcsolódik.

Ezek is érdekelhetnek