Ezek a különleges coloradói ragadozók is megkapják az oltást

  A feketelábú görényeket (Mustela nigripes) egy ideig teljesen kihaltnak hitték, jelenleg a veszélyeztetett fajok csoportjába tartoznak, ezért is fontos a védelmük. Coloradóban már 120 példány kapta meg a kísérleti, állatorvosi oltást - adja hírül a livescience.com.

  Feketelábú görény - illusztrációForrás: PublicDomainImages/pixabay.com

  A görényeket, a szintén a menyétfélék családjába tartozó nyércekhez hasonlóan szintén nagyban fenyegti a koronavírus. A hasonló helyzetek, mint amilyet a nyércek esetében látunk, többek között azért is veszélyesek, mert amikor a vírus emberek és állatok között terjed, több lehetőség van a mutációk kialakulására, emellett a ragadozók a többi állatot is megfertőzhetik.

  A fekete lábú görények az északi Magas-Alföld gyepein honosak, és miután kihaltnak hitték őket, 1981-ben ismét találtak belőlük néhány példányt Wyomingban, ezután fogságban kezdték tenyészteni őket, majd visszaengedték a vadonba az állatokat, ennek a programnak köszönhetően a becslések szerint ma mintegy 370 feketelábú görény él szabadon.

  Alacsony számuk és koronavírus iránti érzékenységük miatt a természetvédők attól tartottak, hogy a járvány veszélyezteti a populáció helyreállását, ezért a coloradói Fort Collins közelében fekvő Feketelábú görény Természetvédelmi Központ munkatársai még a nyár végén kezdték oltani a fogságban tartott tenyészállományt egy kísérleti vakcinával, mely eltér az embereknek eddig engedélyezett oltásoktól. Ez a vakcina a tüskefehérjét és az immunválaszt elősegítő adjuváns (hatásnövelő) kémiai anyagot tartalmaz, nem pedig az emberi oltásban használt mRNS platformot.

  Forrás: PublicDomainImages/pixabay.com

  A központ most fejezte be az oltási programot, de 60 görényt nem oltottak be arra az esetre gondolva, hogyha az oltással mégis problémák adódnának. Eddig a beoltott görények egészségeseknek tűnnek, és a tesztek kimutatták az antitesteket a vérükben. Azt azonban még nem tudni biztosan, hogy ez a vakcina valóban véd-e a betegség ellen, mert a görényeket érintő hatékonysági vizsgálatok még nem zárultak le. Ezek a hatékonysági vizsgálatok lényegében megegyeznek az embereken végzett, 3. fázisú vizsgálatokkal, amelyek a közelmúltban lehetővé tették a Pfizer és a Moderna vakcináinak engedélyezését.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!