Őrizetbe vettek egy nőt Egyiptomban, mert szemérmetlen süteményeket készített

Rövid időre őrizetbe vettek egy nőt Egyiptomban, miután "illetlen" sütemények készítésével vádolták meg. A fondantból kialakított, nemi szerveket takaró fehérneműket formázó süteményeket egy exkluzív kairói sportklub születésnapi partiján szolgálták fel és fogysztották el. Miután az ott készült fényképek elterjedtek a neten, a cukrászt letartóztatták, majd 319 dollár (kb.100 ezer forint) óvadék ellenében szabadon engedték.

Máshol az ilyen jellegű süteményeket viccesnek találják, Egyiptomban azonban súlyos büntetés járhat érte - illusztrációForrás: Africa Studio/Shutterstock

Olyan hírek is napvilágra kerültek, amelyek szerint a bulizóknak is jogi következményekkel kell szembenézniük. A legfelsőbb vallási testület arra figyelmeztetett, hogy az ilyen pékárukat tiltja az Iszlám. Egy Dar al-Ifta iszlám tanácsadó a Facebookon azt írta, hogy a szexuális megjelenítést bemutató termékek "az értékrend támadásai, és durva visszaélés a társadalommal szemben." Az ifjúsági és sportminisztérium állítólag a magángyűlésnek otthont adó klub részvételét is vizsgálja.

Negad El Borai, emberi jogi ügyvéd is tweetelt. Szerinte ez az incidens megerősítette, hogy "az állam támogatásával van egy olyan társadalmi réteg, amely az egyiptomi családi értékek megóvásának ürügyén meg akarja szüntetni a személyes szabadság minden formáját Egyiptomban."

Párhuzamot vont számos egyiptomi fiatal nő esetével, akiket erkölcsös bűncselekményekkel vádoltak a TikTok-on és más közösségi média platformokon közzétett videóik kapcsán.

Múlt kedden a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a két fiatal – Haneen Hossam (20) és Mawada al-Adham (22) – kétéves börtönbüntetését, akiket júliusban "családi értékek és elvek aláásása" és "illetlen" fotók közzététele miatt ítéltek el. De napokkal később kiderült, hogy az ügyész mégis elrendelte a nők további őrizetét az emberkereskedelem vádjával kapcsolatos vizsgálatig. Az ügyész azt állította, hogy tizenéves lányokat használtak ki azzal, hogy arra ösztönözték őket, tegyenek fel az övékhez hasonló videókat. A nők ügyvédje szerint fellebbezni fognak a lépés ellen – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek