Szlovénia karanténmentesítő gyorstesztet ajánl öt határátkelőn

Szlovénia öt, Horvátországgal közös határátkelőhelyen és a ljubljanai repülőtéren ajánl karanténmentesítő tesztelési lehetőséget. A vörös listán szereplő országok utasai elkerülhetik a karantént az országban, ha 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet mutatnak be. (A vörös listáján jelenleg 33 uniós vagy schengeni övezetbeli és 120 ezeken kívül eső ország található).

Gruskovje határátkelőhelyForrás: Asopotnik/commons.wikimedia.org

Mostantól azonban bármelyik uniós országban végzett gyorsteszttel is karanténmentesen lehet belépni Szlovéniába, és Obrežje, Gruškovje, Jelšane, Metlika és Središče ob Dravi határátkelőin, valamint a ljubljanai Jože Pučnik reptéren is végeztethetnek antigéntesztet az utazók - adja hírül a total-slovenia-news.com.

A schengeni övezeten kívülről érkezők ha nincs tesztjük, nem teszteltetnek vagy pozitív eredményt kapnak, nem léphetnek be, ha nem sürgős úton vannak. A többi lakosnak, akinek pozitív lesz a tesztje, vagy nem akar tesztelni, karanténba kell vonulnia.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik egészségügyi szolgáltatást vesznek igénybe az országban, és azt tervezik, hogy utána azonnal hazatérnek, ha sürgős családi ügyekben járnak el, és a határátlépés után 12 órán belül hazaérnek, a 13 évesnél fiatalabb gyermekeknek olyan felnőttek kíséretében, akiknek nem kötelező karanténba vonulniuk.

Mint az MTI híréből kiderül, január elején Horvátországban és Szlovéniában is meghosszabbították a járványügyi korlátozásokat. A horvát válságstáb január végéig hosszabbította meg a fennálló korlátozásokat, a szlovén kormány egy héttel terjesztette ki az aktuális szigorításokat, és néhány újat is bevezetett.

Horvátországban továbbra sem nyithatnak ki a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét, valamint a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. Ezek a rendelkezések január 10-én jártak volna le, így a hónap végéig meghosszabbították őket. A horvát iskolákban január 18-án kezdődik a második félév, arról azonban még nem született döntés, hogy a diákok visszatérhetnek-e az iskolapadokba vagy online kell tanulniuk.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 1098 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 217 946-ot. Csütörtökön 38 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4304-re emelkedett. Kórházban 2251 beteget ápolnak, közülük 194-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában zárva maradnak az iskolák és ismét be kell zárni a síközpontokat is, amelyek január 1-jétől kinyithattak. A tantermi oktatás csak a különleges szükségletekkel rendelkező gyermekek számára megengedett. Érvényben marad a lakhelyelhagyási és éjszakai kijárási tilalom, sportoláis lehetőségei pedig csak az élvonalbeli sportolóknak lesznek.

Péntektől folytatódik a tömeges tesztelés az országban. A közegészségügyi intézet új antigén teszteket szerzett be, miután a szlovén gyógyszerügynökség csütörtökön közölte, a régi, kínai gyártmányú gyorsteszt-készletekkel kapcsolatban gyanú merült fel azok megbízhatóságát illetően.

A kabinet által közzétett adatok szerint csütörtökön 2045-tel 136 590-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 25 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2947-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1160-an vannak kórházban, 191-en intenzív osztályon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek