Horvátországi földrengés: Két város centiket tolódott kelet felé a törésvonal mentén

A december 29-ei 6,3-as erősségű közép-horvátországi földrengés törésvonala mentén Sziszek (Siska) tíz centimétert, Petrinja 25-30 centimétert tolódott el keleti irányba – írja az MTI a Jutarnji List című horvát napilap szerdai cikke alapján.

Forrás: AFP/Damir Sencar

Az Európai Űrügynökség műholdképei szerint a pusztító földrengés akár 70 centiméteres amplitudójú talajeltolódást is okozhatott. A legnagyobb elmozdulást Slana, Glinska Poljana és Gora települések közelében, erdős területen jegyezték fel. A vetődés nyugati felénél 40 centimétert emelkedett meg a talaj, míg Petrinja mellett 30 centimétert süllyedt.

Marin Govorcin, a zágrábi geodéziai egyetem munkatársa az újságnak elmondta: jelenleg is szakemberek tartózkodnak a fölrengés sújtotta területen, de eddig nem találtak például törésvonal menti repedéseket. Josip Stipcevic, a zágrábi természettudományi kar geofizikai tanszékének docense szerint amennyiben felületi repedést találnak, abból fel tudják mérni, hol van pontosan a törésvonal, és annak egyéb jellemzőit is meg tudják állapítani.

December 29-én egész éjjel a földrengés romjait takarították el PetrinjábanForrás: AFP/Damir Sencar

A földrengés olyan törésvonalon következett be, amely megközelítőleg északnyugat-délkeleti irányba nyúlik el, Petrinja, valamint Glina mellett, és Pokupljenen halad át. Tvrtko Korban, a horvát geológiai intézet tudósa szerint a december 28-ai 5,2-es erősségű földrengés aktiválta a törésrendszert Sziszek, Petrinja és Glina körzetében. A tudós szerint a talaj deformációja annak is a következménye, hogy beomlottak a terület alatt húzódó barnaszénbányák földalatti folyosói, amelyekből a 20. század első felében még szenet termeltek ki, majd bezárásuk után nem megfelelően temették be őket.

MÉG FRISSEBBIsmét rengett a föld a horvátországi Petrinja közelében. A szeizmológiai adatok szerint a szerdán 18 óra körül kipattant földmozgás közepes erősségű, 5,3-as magnitudójú volt. Az ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebook-oldalán arról ír, hogy az újabb horvát földmozgás a legutóbbihoz hasonlóan Magyarországon is érezhető volt – Veszprémből, Nagykanizsáról és Budapestről is jelezték, hogy érezték a rengést.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek