Csernobil világörökségi címre pályázik

A világ legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófájának helyszíne szeretne felkerülni az Unesco világörökség-listájára abban a reményben, hogy a cím több látogatót vonz majd a területre, és ezzel lehetővé válik a romló állapotú épületek megőrzése - derül ki a lonelyplanet.com cikkéből.

PripjatyForrás: Jorge Franganillo/commons.wikimedia.org

A kiürített terület magában foglalja Pripjaty szellemvárosát, amely egykor 50 000 lakosnak adott otthont, jelenleg semmiféle hivatalos státusszal nem rendelkezik, azonban a Csernobil című tévésorozat 2019-es megjelenése óta mágnesként vonzza a látogatókat. Tavaly például 125 000 turista fordult meg itt, 40%-al több, mint korábban, hogy bejárja a 30 km-es zónát az egykori atomreaktor-komplexum körül.

Bár a sugárzási szint még mindig magasabb itt a normálisnál, és a hatóságok szerint akár 24 000 évbe is beletelhet, amíg újra emberek élhetnek a régióban, az utazásszervezők szerint a rövid távú látogatás biztonságos.

A negyedik atomreaktor fölé 2016-ban nagy védőkupolát helyeztek el, mely lefedi a radioaktív törmeléket. Tavaly Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy új sétautakat és jobb mobilkapcsolatot hoznának létre a helyen, és megszüntetnék a filmezés korlátozásait is, emellett elektronikus jegyrendszert vezetnének be. Mint az ukrán elnök elmondta, Csernobil sokáig negatív részét képezte Ukrajna brandjének, de úgy véli, eljött az ideje, hogy ezen változtassanak, és zöld folyosót szeretnének létrehozni a turistáknak.

Úgy véli, Csernobil egyedülálló hely a bolygón, ahol a hatalmas, ember okozta katasztrófa után újjászületett a természet. Mint hozzátette, meg kell mutatni ezt a helyet a világnak: tudósoknak, ökológusoknak, történészeknek és turistáknak. Az ukrán kormány várhatóan 2021 márciusában konkrét helyszíneket javasol az Unescónak a 30 km-es övezetben, de a végleges döntés csak 2023-ban születhet meg.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek