Csernobil után Fukusima is felvenné a turizmus fonalát

Bár a nagyvilág Fukusimát elsősorban a nukleáris katasztrófával járó földcsuszamlásról ismeri, valójában egy természeti adottságokban és történelmi emlékekben gazdag régióról van szó, amelynek vezetői azt szeretnék, ha özönlenének oda a turisták - adja hírül a turizmus.com.

A Tadami-folyó valóban festői látványt nyújtForrás: Σ64/commons.wikimedia.org

Japán olyan erősen hisz Fukusima visszatérésében, hogy a 2020-as tokiói olimpiai láng váltójának indításához J-Village-et, az elsősorban sportközpontjáról híres települést választották. J-Village mindössze 12,4 mérföldre található a nukleáris baleset helyszínétől, de magasabban fekszik, ez mentette meg az itt élőket a szökőártól, és ide menekültek a katasztrófa elől máshonnan is az emberek. Ma az újjáéledés szimbólumának tekintik.

A helyi idegenforgalmat évtizedek óta szorgalmazók között találjuk Ken Hoshit, aki bárki másnál többször fényképezte – egyben népszerűsítette - az itteni tájat, és aki egyedülálló, úttörő szerepet játszott a helyi turisztikai fejlesztésekben. Miután például felfedezte, hogy a dombtetőről milyen gyönyörű kilátás nyílik a Tadami folyóra, meggyőzte a helyi hatóságokat, hogy építsenek lépcsőket a könnyebb hozzáférés érdekében; most pedig azért lobbizik, hogy az idős emberek lifttel juthassanak fel oda.

"Nehéz ide új iparágakat telepíteni, a turizmus a legjobb módja az itteni fejlődés újra indításának" – nyilatkozta.

A Fukusimába érkező turisták többsége hagyományosan tajvani, akik szeretik itt tölteni az őszi és a téli hónapokat. Elsősorban számukra szerveznek programokat. Vízi túrákat indítottak el a Tadami folyón, amelyek elvezetnek egy különleges, kísértetjárta helyhez. Itt egykor egy falu állt, amely egy 1964-es földcsuszamlás miatt néptelenedett el. Sok turisztikai célú vállalkozás már több generáció óta működik itt.

A turisták idecsalogatása azonban nem könnyű. Fukusima a Honshu-sziget északkeleti, a lakott területektől távoli végén helyezkedik el, a Japánba érkező külföldiek kevesebb, mint 2 százaléka látogat ide. Természetesen a legnagyobb probléma az, hogy a nyolc évvel ezelőtt összeomlott atomerőmű miatt még mindig nagyon sokan tartanak a sugárzástól.

Tavaly csak 120 ezer külföldi vendégéjszakát regisztráltak, pedig a tartomány területének csupán 2,8 százaléka szennyezett, és természetesen nem oda szervezik a túrákat. Azok a turisták, akik nem először látogatnak ide, és már látták a fő nevezetességeket, mint például Kiotót, vagy azok számára, akik távol akarnak maradni a tömegtől, Fukusima kiváló alternatívája lehetne a már jól ismert úti céloknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek