A turisztikai látványosságok 30 százaléka megsemmisült a csernobili tűzben

Tűzvész pusztított Ukrajnában a hétvégén a csernobili atomerőműhöz közeli erdőben. A tűz abban a 2600 négyzetkilométeres, ellenőrzött zónában tombolt, amelyet az 1986-os atomkatasztrófa után zártak le sugárzásveszély miatt – írja cikkében az ABCNews. 

Az Ukrajnában található, de Fehéroroszországba is átnyúló, vasárnap még két gócpontban lángoló erdőről készült képek gyorsan terjedtek a közösségi oldalakon. A lángok még április 4-én, szombaton csaptak fel a lakatlan Volodimirivka település közelében, összesen 100 hektárnyi területet kellett a helyszínre egyre nagyobb állományban kivonuló tűzoltóknak oltani. Az oltásban a 130 tűzoltó munkáját egy helikopter és két vízszállító kisrepülőgép támogatta, és úgy tűnt, hogy a lángokat vasárnap estére sikerült teljesen megfékezni. Nem sokkal később azonban az ellenőrzött zóna több más pontján is fellobbantak tüzek.

A fotó illusztrációForrás: AFP/Sergei Supinsky

A Guardian arról írt, hogy a hatóság mérései szerint a tűz központjában tizenhatszorosára emelkedett a sugárzás szintje, de a kijevi fővárostól körülbelül 100 kilométerre délre eső területeken mért értékek már a normál értéktartományba estek. Az UNIAN ukrán hírügynökség a Science Alert című tudományos hírportált idézve közölte: a tűzfészekben mért átmenetileg megemelkedett sugárszintet az okozta, hogy a tűz olyan sugárzó vegyületeket szabadított ki az égő fákból, illetve az alattuk lévő talajból, amelyek még az atomerőmű-balesetkor kerültek beléjük.

A rendőrség közlése szerint a tüzet "szórakozásból" egy 27 éves férfi okozta, aki a tiltott övezet mellett lakik. Akár ötévi börtönbüntetésre is ítélhetik.

FRISSEBB: Az MTI hírei szerint tíz nap után, április 14-én sikerült eloltani a tüzet a tiltott övezetben. Környezetvédők szerint veszélyesen közel volt a katasztrófa sújtotta atomerőműhöz, az ukrán hatságok azonban azt állították, hogy nem veszélyeztette sem azt, sem a radioaktív hulladékok tárolóját. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint ez volt a legsúlyosabb erdőtűz a 30 kilométeres sugarú csernobili övezetben az 1986. áprilisi katasztrófa óta. Műholdképek alapján azt állítja a szervezet, hogy a tűz már csak mintegy másfél kilométerre volt a felrobbant reaktort borító szarkofágtól. 

A tíz napon át pusztító tűzben a turisztikai látványosságok több mint harminc százaléka semmisült meg helyreállíthatatlanul a csernobili tiltott övezetben - jelentette ki április 15-én Jaroszlav Jemeljanenko, a csernobili utazásszervezők szövetségének vezetője az egyik ukrán televízió műsorában. Kifejtette, hogy megsemmisültek az övezetben lévő egykori szovjet üdülőközpontok, erdei falvak, amelyeket a többnapos túrák során mutattak meg a turistáknak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek