Kiderült, honnan érkezik a legtöbb turista Csernobilba

Idén eddig rekordszámú, mintegy 107 ezer turista látogatott el a csernobili atombaleset övezetébe - számolt be róla az ukrán sajtó a tiltott zónát kezelő állami ügynökség sajtószolgálatára hivatkozva - írja az MTI. 

Forrás: Wendelin Jacober/pixabay.com

A közlemény szerint az utazók száma különösen tavasszal ugrott meg, a növekedésben pedig közrejátszottak az infrastrukturális fejlesztések, például az elektronikus belépőjegy. Emellett az HBO Csernobilról készített sorozata is hozzájárult a megnövekedett érdeklődéshez.

A látogatók többsége - 80 százaléka - külföldről érkezett, a legtöbben, 15 738-an Nagy-Britanniából jöttek. A turisták második legnépesebb csoportját Lengyelország (9378) adta, őket követi a sorban Németország (7826), az Egyesült Államok (5580) és Csehország (4063). 2018 januárja és októbere között a mostaninak alig több mint a fele, mintegy 62 ezer turista látogatta meg a csernobili övezetet.

Augusztus 1-jén a tiltott zónát kezelő állami ügynökség bejelentette, hogy kidolgoztak egy vízi útvonalat, amely lehetővé teszi, hogy a turisták a Pripjaty és az Uzs folyón haladva tekinthessék meg a területet. Azóta nem csak vízi, de légi megtekintési lehetőségekkel is bővítették kínálatukat, valamint növelték az idegenvezetők számát, és kétnyelvű információs táblákat is kihelyeztek.

Forrás: Денис Резник/pixabay.com

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája 1986. április 26-án következett be az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén, a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában. Robbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, a levegőbe nagy mennyiségű radioaktív anyag került, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét. A katasztrófa miatt az erőmű 30 kilométeres körzetében a teljes lakosságot evakuálták.

A sérült négyes blokkot 1986 novemberében egy ideiglenes betonszarkofággal fedték le. Az új, korszerű, az ígéretek szerint 100 évre biztonságot nyújtó védőburkot 2011-ben kezdték el építeni és 2016 végén helyezték rá a blokkra.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek